Hlavní obsah

Ani osmička z NHL na Finy nestačila. Dlouho jsme neměli hlad, říkal Říha

Brno

Osm hokejistů z NHL postavil reprezentační trenér Miloš Říha k úvodnímu zápasu brněnského dílu evropské tour, jenže ani to nestačilo na zisk finského skalpu. Hra českého týmu při porážce 2:3 působila dost syrově, trefili se jen obránci Filip Hronek a Radko Gudas při dvojitých přesilovkách.

Foto: David W Cerny, Reuters

Trenér Miloš Říha uděluje svým svěrencům taktické pokyny

Článek

Dřív než se vyprodaná hala ve 40. minutě mohla radovat z první trefy domácích, měl soupeř už dvougólový náskok. „I když jsme měli víc střel, scházel mi tam skoro celé dvě třetiny výraznější tlak do branky i správná hokejová agresivita.

„Dlouho jsme neměli hlad, až když jsme udělali korekce v sestavě, tak se náš hokej změnil. Hráče jsme nabádali, že to musíme hrát jednoduše, víc do předbrankového prostoru," uvědomoval si trenér Miloš Říha.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Finové se radují po jednom z gólů, který zaznamenali proti českému brankáři Jakubu Kovářovi.

Finsko na turnaj přivezlo pouze dva hráče ze zámoří (Jokiharju z Chicaga a Lammikko z Floridy), přesto působilo zpočátku hokejověji. „Mají hodně mladý tým, ale hrají svižný hokej a od začátku jim šly nohy. Oni jsou po taktické stránce dobří, to je jejich silná stránka," uznal český kapitán Jakub Voráček.

Čechům pomohla až přesilovka

Reprezentanti měli problém přepnout na vyšší rychlost. „Pomohli jsme si až tou přesilovkou v závěru druhé třetiny," uvědomoval si Voráček.

Česku stačilo devět sekund k zužitkování početní výhody pět na tři a bylo to právě Voráček, nabil gólovou ránu Hronkovi. „Na něm bylo vidět, jak moc zvednul level zadních řad, už jen tím s jakým přehledem hrál s pukem," ocenil Říha výkon nejmladšího z českých obránců.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Voráček při utkání s Finy v Brně.

„První využitá přesilovka nás hodně nakopla. Pak šel výkon celého mužstva nahoru, ve třetí třetině už tam byl daleko lepší pohyb," mínil kouř, jenž od poloviny utkání totálně přeházel útoky.

„Až na Chytila mi scházel centr, který by dával své lajně patřičný drajv. U Honzy Kováře i Hanzla mi přišlo, že měli daleko k tomu, aby hráli prim a hodně vadli. Třeba i na Jaškinovi, který přijel ze zámoří, bylo znát, jak moc chce, ale ta hokejovost mu chyběla a dost chyboval," říkal kouč, jenž přeřadil Voráčka do zámořské letky.

Voráček: Ze začátku nám skoro nic nefungovalo

„Ze začátku nám skoro nic nefungovalo, hráli jsme staticky, tak s tím kouč musel zamíchat," líčil Voráček, jenž pak utvořil lajnu se Simonem a Frolíkem.

„Oba jsou rychlí a šikovní na puku. Dokud se mi jezdilo těžko, nechal jsem to spíš na nich, pak jsem se rozbruslil a mohl se cpát i víc do branky," říkal Voráček, jenž si svou aktivitou vykoledoval oba fauly potrestané gólem ve finské síti. „Všichni jsme se pak začali líp hejbat, možná jsme si museli zvyknout na širší kluziště," uvažoval český kapitán.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Hronek a Jakub Voráček při utkání s Finy.

Tlak národního týmu měl kulminovat při power play, jenže Finové rychle trefili prázdnou klec. Vzápětí se ale dopustili nedovoleného zákroku a Říha zkusil zase odvolat brankáře, český tým pak při hře šest na čtyři upravil na konečných 2:3.

„Na tréninku střílím o sto šest, tak jsem byl rád, že to tam spadlo i v zápase," říkal Radko Gudas. „Bohužel až od závěru druhé třetiny tam byly dobré momenty, ale přišlo mi, že jsme s přibývajícím časem hráli líp a líp. Musíme ale ještě vyladit komunikaci a víc si pomáhat navzájem," mínil Gudas.

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko