Hlavní obsah

Jaškinovi brzy došlo, že mu druhý gól proti Švédům vezme trenérská výzva

Brno

Dal první gól ve druhém vystoupení českých hokejistů na evropské tour v Brně a ve 33. minutě pak dostal Dmitrij Jaškin puk do švédské sítě znovu, jenže o druhou branku washingtonského útočníka připravila trenérská výzva, s níž vyrukoval trenér hostů Rikard Grönborg.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Dmitrij Jaškin se raduje z gólu.

Článek

Nový taktický prvek, který se dosud uplatňoval jen v NHL či na Světovém poháru spočívá v tom, že střídačka jednoho nebo druhého týmu má možnost uplatnit tzv. coach challenge, když chce rozporovat původní rozhodnutí sudích na ledě o gólu. Rozhodčí se pak sami přesvědčí u obrazového záznamu a mohou verdikt buď potvrdit, nebo revokovat.

To druhé se stalo v Brně, když Češi při své vedení 1:0 ve druhé třetině skórovali. „Byla tam na konci přesilovky mela před brankou. Šel jsem za volným pukem a v prvním okamžiku jsem se radoval, když se dostal za čáru. Jenž na videu pak bylo vidět, že jsem dřív holí trefil Lundqvistův beton, tak už jsem tušil, jak to dopadne a už jsem ruce nahoře neměl. Takových situací v zámoří nastavá za sezónu víc," uvědomoval si Jaškin.

Rozpaky ale zavládly v realizačním týmu. „Bylo nám od ruských sudích řečeno, že gól nemohl platit kvůli bouchnutí do betonu. Mě to ale překvapilo, protože Dima tam šel přímo do branky a pracoval přesně tak, jak od něj chceme. Takže myslím, že gól měl být uznaný. Rozhodčí ale všechny asi viděli jinak," řekl asistent kouče Robert Reichel.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

A bylo si co říct. Vlevo Patric Hörnqvist ze Švédska s Dmitrijem Jaškinem při utkání v Brně.

Na letošní mistrovství světa bude coach challenge novinkou, kterou plánuje brzy zavést i extraliga. „Je to nová věc, ale my jsme na ni připravení i díky tomu, že máme propojení a dostáváme informace i během zápasu. Takže pokud nastane nějaký problematický moment, objeví se nám na tabletu na střídačce během sekundy," dodal Reichel.

Úskalím trenérské výzvy je, že pokud sudí svůj původní verdikt z ledu nezmění, tak mužstvo, které ji uplatnilo, dostává dvouminutový trest. Švédové ale v Brně dosáhli svého, vývoj utkání se jim ale ani tím obrátit nepovedlo a Češi po nejlepším výkonu sezony slavili vítězství 3:0.

„Myslím, že jsme hráli o dost lépe než ve čtvrtek s Finy, všichni se na to výborně připravili a celý zápas dělali všechno správně. Snad si to všechno sedá. Pokryli jsme Švédy slušně, nechávali je jezdit jen po rozích a dobře si je rozebírali. Já osobně se cítil výrazně lépe než minule, kdy na mě byla víc znát ta dlouhá herní pauza. Doufám, že každým dnem to bude ještě o trošku lepší," uvažoval Jaškin.

Reklama