Hlavní obsah

Pastrňákův zlatý hattrick! Víc triumfů už mají jen Jágr, Hašek a Martinec

Svedl něco, co se předtím podařilo jen legendárnímu Jaromíru Jágrovi. Třiadvacetiletý David Pastrňák už potřetí za sebou vyhrál Zlatou hokejku pro nejlepšího českého hokejistu sezony a tu příští může útočit na vyrovnání Jágra, který triumfoval hned čtyřikrát v řadě. Útočník Bostonu za sebou v 51. ročníku ankety nechal o 59 bodů forvarda San Jose Tomáše Hertla, o další dva body zpět je na třetím místě útočník Philadelphie Jakub Voráček. Pastrňák se slavnostního vyhlášení v pražském Fóru Karlín nezúčastnil, protože mu sezona skončila teprve minulý týden z noci na čtvrtek. Trofej si převezme v úterý v Síni slávy Českého hokeje, kam zamíří po návratu ze zámoří rovnou z letiště.

David Pastrňák vyhrál potřetí Zlatou hokejku. Už překonal smutek z finále Stanley Cupu? Video: Sport.cz

 
Článek

Na vyhlášení ankety Zlatá hokejka ukázali hráči své drahé polovičky

Z osobního pohledu má Pastrňák za sebou nejvydařenější sezonu kariéry, byť k úplné dokonalosti mu chyběl zisk Stanleyova poháru, o který jeho Boston přišel až v rozhodujícím sedmém finále play off NHL. „Poslední porážka ještě pořád bolí a bude to asi (smutná) vzpomínka do konce života. Je to velké zklamání, ale zároveň i zkušenost a jsem rád, že jsem si mohl finále Stanley Cupu zahrát," vzkázal v předtočeném videu Pastrňák, místo kterého se na pódiu objevila jeho maminka Marcela.

Havířovský odchovanec si ve své páté sezoně v NHL vytvořil bodové maximum, když v 66 zápasech základní části vstřelil 38 gólů a přidal 43 asistencí, a stal se tak nejproduktivnějším Čechem ročníku zámořské soutěže. Ve 24 utkáních vyřazovacích bojů pak přidal 9 branek a 10 přesných nahrávek.

Elitní desítka ankety Zlatá hokejka 2019:
1. David PastrňákBoston/NHL464 b.
2. Tomáš HertlSan Jose/NHL405
3. Jakub VoráčekPhiladelphia/NHL403
4. David KrejčíBoston/NHL336
5. Michael FrolíkCalgary/NHL233
6. Filip HronekDetroit/NHL231
7. Dominik KubalíkAmbri-Piotta/Švýc.215
8. Jan KovářPlzeň204
9. David RittichCalgary/NHL132
10. Milan GulašPlzeň127

„Je těžké hodnotit a porovnávat jednotlivé hráče, protože výborní jsou Pasta, Hertlík i Krejča. Kdybych ale musel vybrat jen jednoho, ale asi bych dal Pastu. Kdyby si v sezoně neporanil palec na ruce, kvůli kterému několik týdnů nehrál, měl by šanci dát 50 gólů, což je v NHL velká šance na výhru v tabulce kanonýrů," chválil Pastrňáka Voráček.

Pastrňák ovládl všechny tři části ankety, v níž svými hlasy rozhodují zástupci Českého hokeje, extraligoví a reprezentační trenéři a hokejoví novináři. V rozhodujícím třetím kole ho na první příčku zařadilo 28 z 50 hlasujících, zatímco Voráček figuroval na nejvyšší příčce na 11, Hertl na 8, Jan Kovář na 2 a Filip Hronek na jednom hlasovacím lístku.

Na vyhlášení ankety Zlatá hokejka ukázali hráči své drahé polovičkyVideo: Sport.cz

„Pasta ukázal, že je rozený střelec, střílení gólů má v krvi. Je dobře, že dělá jméno nejen sobě, ale i celému českému hokeji. Už jen to, že jsem byl v diskuzích zmiňovaný jako jeden z možných vítězů ankety, je pro mě velká pocta," tvrdil Hertl.

Třiadvacetiletý Pastrňák získal 76 centimetrů vysokou a 25 kilogramů vážící bronzovou trofej poprvé v roce 2017, kdy se stal jejím nejmladším vítězem. Letošním třetím triumfem v tradiční anketě předstihl Jana Suchého, Františka Pospíšila, Vladimíra Růžičku a Patrika Eliáše, kteří zvítězili dvakrát a vyrovnal Milana Nového.

Víc triumfů mají jen Jágr, Hašek a Martinec

Více triumfů už mají jen Vladimír Martinec (4), Dominik Hašek (5) a rekordman ankety Jaromír Jágr (12). Pastrňák je právě po Jágrovi jediným hokejistou, který Zlatou hokejku opanoval třikrát v řadě (majitel a útočník Rytířů zvítězil mezi lety 2005 až 2008 dokonce čtyřikrát za sebou).

Složení nejlepší desítky 51. ročníku ankety vzešlo z dvoukolového hlasování. V rozhodujícím třetím kole se výsledky předchozích hlasování nezapočítávaly, elitní desítka tak začínala od nuly.

Doprovodné ankety:
Nejlepší junior
Lukáš Dostál (Třebíč/Ilves Tampere)
Nejlepší hokejistka
Denisa Křížová (Boston Pride)
Nejlepší para hokejista
Michal Geier (SHK Mustangové Pardubice)

Hertl při čtvrté účasti mezi nejlepšími vyrovnal druhým místem svoje dosavadní nejlepší umístění z roku 2016. Třeba kouč národního týmu Miloš Říha starší zařadil Hertla na první místo. Voráček, vítěz ankety z roku 2015, skončil po druhých místech v uplynulých dvou sezónách třetí, čtvrtý David Krejčí, vítěz z roku 2013, se devátou účastí v Top Ten vyrovnal Františku Pospíšilovi, Ivanu Hlinkovi, Jiřímu Holíkovi a Patriku Eliášovi.

Krejčí se ze stejného důvodu jako je klubový spoluhráč z Bostonu slavnostního galavečeru nemohl zúčastnit, z elitní desítky se vyhlášení ve Fóru Karlín omluvili ještě Michael Frolík, Dominik Kubalík a Milan Gulaš.

Zasloužil si David Pastrňák za uplynulou sezonu Zlatou hokejku?
Ano
94,2 %
Ne
5,8 %
Celkem hlasovalo 4429 čtenářů.

Reklama

Související témata: