Hlavní obsah

Švédské hokejistky kvůli sporům se svazem bojkotují reprezentaci

Vierumäki/Mikkeli

Z turnaje pěti zemí ve Finsku, jehož se tento týden účastní i české hokejistky, je po odhlášení Švédska pouze turnaj čtyř. Švédky akci bojkotují kvůli nespokojenosti s pracovními a finančními podmínkami ze strany národního svazu.

Foto: Sport.cz

České hokejistky se radují z výhry nad Švédkami na MS.

Článek

Třiačtyřicet elitních švédských hokejistek vstoupilo do stávky minulý týden, kdy odmítly nastoupit do pětidenního přípravného kempu. Unie hráček zároveň zveřejnila seznam 10 nejpalčivějších problémů, kvůli nimž se rozhodly reprezentantky akci bojkotovat.

Švédským hokejistkám vadí nedostatečná finanční kompenzace za reprezentační akce, pojištění, cestovní podmínky, absence vize v ženském hokeji, špatné materiální vybavení a nedostatečný respekt.

Připomněly například, že měsíc před OH v Pchjongčchangu se musely z turnaje v Turku vracet v sobotu večer trajektem, který vzhledem k levnému alkoholu v tamních duty free shopech připomíná obří party loď. Také už pět let marně požadují speciální ženské dresy a hrají v mužských.

Šéf Švédského hokejového svazu Anders Larsson uvedl, že bojkot turnaje je selháním federace i švédského týmu. "Proto je nesmírně důležité snažit se najít řešení," řekl deníku Aftonbladet s tím, že se tento týden sejde se zástupkyněmi hráček. "Jsem naprosto přesvědčen, že tento problém vyřešíme," dodal Larsson.

Švédské hokejistky tradičně patřily k nejlepším světovým týmům. Na letošním šampionátu ve Finsku však prohrály tři ze čtyř zápasů v základní skupině včetně duelu s Češkami a poprvé v historii sestoupily do nižší výkonnostní skupiny.

Turnaj ve Vierumäki se po bojkotu Švédek zkrátil o den. Češky ho zahájily v úterý debaklem 2:9 od domácích mistryň světa, dnes hrají s Japonskem a v pátek s Ruskem. V sobotu se utkají ještě jednou v rámci přípravy s Japonskem.

Reklama

Související témata: