Hlavní obsah

Přesun z Ameriky do Ruska se vydařil. Jaškin válí v KHL a mluví třemi jazyky

lik,škvSport.cz

Narodil se v ruském Omsku, hokejově vyrostl v pražské Slavii. Poté odešel do NHL, kde odehrál více než tři stovky zápasů. Jenže od této sezony útočník Dmitrij Jaškin hraje v hlavním ruském městě za Dynamo Moskva. A přesun mu sedl. Je čtvrtý v bodování KHL, nasbíral 21 bodů ve 24 zápasech. „Dostávám hodně času na ledě a mám od trenéra důvěru, což je nejdůležitější, s tím přichází všechno ostatní. Cítím se výborně. Ze začátku to nebylo ono, ale rozehrál jsme se a sedli jsme si,“ je spokojený šestadvacetiletý forvard, který se nyní připravuje s reprezentací v Praze na turnaj Karjala.

Dmitrij Jaškin by měl v reprezentaci hrát v útoku s Lukášem Sedlákem a Tomášem RachůnkemVideo: Sport.cz

 
Článek

Zatím poslední sezonu v zámoří zakončil Jaškin ve Washingtonu, odehrál 37 utkání a připsal si osm bodů. V srpnu ukončil sedmileté působení v NHL. Po vypršení ročního kontraktu Jaškinovi Capitals nový nenabídli, stal se nechráněným volným hráčem a nové smlouvy od jakéhokoliv týmu z NHL se nedočkal. Šanci dostala KHL. Vzhledem ke svému původu neměl problém s aklimatizací.

„Asi mi to trochu pomohlo, ale v týmu máme i Slováka Michala Čajkovského, Finy, Švédy. Rozumíme si výborně, už nějaký čas spolu hrajeme. A rozdíl mezi NHL a KHL? Liga je úplně jiná, to samé hráči, takže rozdíl je," přiznává Jaškin, který před sezonou tři měsíce v Rusku trénoval.

V Bobrově divizi je Dynamo na druhém místě, na první Petrohrad ztrácí jen bod, a to má o dva zápasy méně. „V týmu je dobrá nálada, vyhráli jsme šest z posledních sedmi zápasů, jsme spokojeni," přiznává útočník, který mluví třemi jazyky, což se mu na nové adrese hodí.

„S Michalem jsme se trochu znali z reprezentací, on je fajn kluk, hodně jsme spolu, snažím se mu pomoc, jak můžu. Máme lajnu, kde je Fin, Čajka, potom kluci z Ruska, takže se bavíme anglicko - slovensko - česko - rusky," usmívá se Jaškin, který od pondělí jede jen v češtině.

„Vždycky je příjemný změnit trochu scénář, potkat se s kluky, kustody. Reprezentace v listopadu je změna, ale do Prahy se vždycky rád vracím," přiznává zkušený forvard, který s reprezentačním trenérem Milošem Říhou mluvil o nominaci už před dvěma týdny.

V minulých letech na podzim bojoval v zámoří a národní tým neřešil, s přestupem do Ruska je situace jiná. „Vždycky potěší, když vás trenér chce vidět. V reprezentaci je vždycky trochu jiná nálada, užívám si to."

Reklama