Hlavní obsah

Lídr KHL Marek: Rád jsem na ledě vůdčí osobností

Hokejista Jan Marek za sebou v Kontinentální lize (KHL) nechává všechny koukat na svá záda. Kanadské bodování vede s 32 body a nejen fanoušci doufají, že si svou formu přenese také do české reprezentace. "Daří se mi střílet góly, nesnažím se proto nic moc vymýšlet a pálit z každé pozice," prozradil devětadvacetiletý forvard Magnitogorsku na pondělním srazu v pražské O2 Aréně.

Foto: www.khl.ru

Útočník Magnitogorsku Jan Marek

Článek

V letošní sezóně jste v KHL nastřílel za Metallurg Magnitogorsk ve 23 zápasech 19 gólů a na dalších 13 jste nahrál, jste nejproduktivnějším hráčem ligy, jedná se zatím o vaší nejúspěšnější sezónu?

Zatím se mi daří. Mám důvěru trenéra a dobré spoluhráče. S Tomášem Rolinkem nám to šlape a dáváme hodně gólů. Zatím panuje spokojenost.

Mohla být bilance ještě lepší?

Jsem spokojený, dal jsem hodně gólů. Snažím se dost střílet a zatím to vychází. Od té doby, co hraji s Tomášem a Jardou (Kudrnou), jsme si řekli, že budeme hodně střílet a tlačit se do brány.

Dáváte raději góly nebo spíše přihráváte?

Od malička jsem měl raději přihrávku, snažil jsem se nahrávat před prázdnou branku nebo vymyslet pěkný pas. Vím ale, že se mi nyní daří střílet góly, proto se nesnažím nic moc vymýšlet a spíše pálit. I trenér nás nabádá ke střelbě. Dříve jsem tolik nestřílel.

Víte kolik máte například střel na zápas?

Kolem sedmi až osmi, ale jednou jsem měl také jedenáct střel. Pálím, odkud to jde.

Budete cítit tlak také v reprezentaci, když se vám v lize tolik daří?

Jsem rád, když mohu být vůdčí osobnost. Mužstvo cítí, že se daří celé naší pětce. Jsem vděčný také trenérovi, protože nás staví na přesilovky a důležité momenty utkání. Snažím se tuto důvěru kouči splácet.

Jaké to je, koukat na špičku kanadského bodování KHL, jak pro vás nebo ruské hokejisty?

Pro mne je to určitě příjemný pocit, ale je teprve začátek soutěže. Před námi je stále nějakých čtyřicet kol. Hlavně bych byl rád, abychom hráli dobře jako tým a byli kolem šestého sedmého místa. Atmosféra v klubu je lepší a zda jsem první nebo dvacátý v bodování, na to nikdo nekouká. Náskok se ale pomalu ztenčuje a možná za chvíli budu koukat ruským klukům na záda já...

Máte nějaké finanční bonusy za vedením kanadského bodování?

Jen klasické odměny za gól a přihrávku.

Pomáhá vám, že ruskou ligu hrajete již třetím rokem a víte, co a jak chodí?

Určitě! Nemám rád velké změny. Jsem rád, že v klubu všechno funguje dobře. Třetím rokem také hraji se stejnými obránci a víme, jak si vzájemně pomoci.

Stihli jste se již s Jaromírem Jágrem hecnout?

Podali jsme si jen ruku, protože se moc neznáme. Pozdravili jsme se, prohodili dvě věty a to bylo vše. Žádné hecování neproběhlo.

Co byste řekl na adresu nově vzniklé KHL?

Přišlo do ní hodně kvalitních hráčů z NHL a hvězdou je Jaromír Jágr. Co se týče kvality, tak proti dřívější Superlize nevidím rozdíl. Zatím jsou zápasy stejné, nezdá se mi, že by měly větší kvalitu, než tomu bylo doposud.

V reprezentaci jste míval zdravotní komplikace, letos zatím můžete zaklepat, je to tak?

Raději zaklepu, vše jde zatím dobře.

V O2 Aréně by mělo být vyprodáno, jak velká je kapacita stadiónů v Rusku?

V Magnitorsku máme kapacitu nějakých 7800 diváků, ale na zápasy chodí asi polovina. Ve větších městech jako je Omsk nebo Kazaň chodí diváků hodně, většinou mají plný dům. KHL lidi táhne.

Jak se na zápase fanoušci projevují?

V Magnitogorsku máme většinou tiché publikum, ale když hrajeme s dobrým soupeřem nebo když je remíza či vedeme, tak nás fanoušci podpoří hromovým jednotným Metallurg. Fanoušci v Čechách jsou o hodně lepší.

Mužstvu se ze začátku ligy tolik nedařilo, v čem nastal zlom, že jste začali vyhrávat.

Zpočátku jsme hráli katastrofálně a na naší hru se nedalo koukat. Na druhou stranu jsme nyní hráli s týmy z nižších pater a bylo povinností získat body. Uvidíme, až se poměříme třeba s Dynamem Moskva...

Reklama

Související témata: