Hlavní obsah

Oslavy nabízejí Síň slávy i exhibici na ledě

PRAHA

Téměř všechny žijící legendy českého hokeje se v úterý sejdou v pražské O2 Areně při oslavách jeho sta let. Na galavečer se chystá široké hráčské spektrum od Zábrodského přes Guta, Martince až po Haška či Jágra.

Článek

Už odpoledne dojde k uvedení 41 osobností do nově založené Síně slávy českého hokeje, přičemž jména organizátoři úzkostlivě tají. Na oceněné čekají zlaté pamětní medaile, další slavné postavy nedávné i dřívější historie dostanou stříbrné mince.

„Pozvány byly stovky hostů a snažili jsme se připravit důstojný program oslav, který by oslovil celé hokejové hnutí a byl vlastně poděkováním všem,“ tvrdí šéf svazu Tomáš Král.

V hledišti by mělo být kolem sedmnácti tisíc diváků, i když do prodeje šel jen omezený počet lístků. Řada legend bude k vidění přímo na ledě při exhibici, která od 19.50 h naváže na mezistátní duel Česko–Slovensko. Jeho slavnostní buly obstará hrdina olympijských her v Naganu Dominik Hašek s dcerou legendárního brankáře prvních mistrů světa Blankou Modrou a gólmanem vítězného žákovského týmu z turnaje třetích tříd jako symbolem příštích generací.

Fanoušci se mohou těšit, že v retro dresech uvidí v akci řadu olympijských vítězů (mj. Hnilička, F. Kučera, Šlégr, L. Procházka, Reichel, Dopita, Beránek, Patera, M. Procházka, Čaloun, Moravec) i mistrů světa různých generací (mj. Turek, Kadlec, Chalupa, Martinec, Nový, Ebermann, Richter, Hrdina, Šejba, Rosol, Vlasák). Zranění třísel přimělo k omluvě brankáře Čechmánka a bolest kyčle nepustí do akce ani Ručinského.

„Mělo by se hrát dvakrát patnáct minut. Zlatí z Nagana v bílých dresech proti mistrům světa, přičemž ti nejstarší mají obléknout už nepoužívané modré dresy se lvíčkem na prsou. Věříme, že diváci vydrží v hledišti i na tuto krátkou exhibici a užijí si to společně s hráči,“ říká generální sekretář svazu Martin Urban.

Účast na oslavách přislíbil i prezident IIHF René Fasel, dorazit má i šéf ruského hokeje, legendární Vladislav Treťjak. „Pozvána byla také řada slovenských hráčů a trenérů, kteří s námi prošli velkou část historie,“ doplňuje Urban.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko