Hlavní obsah

Do Síně slávy českého hokeje bylo uvedeno 41 osobností

PRAHA

Jedenačtyřicet osobností českého hokeje bylo v úterý u příležitosti oslav sta let českého hokeje uvedeno do nově vzniklé Síně slávy Českého svazu ledního hokeje (ČSLH). Zlaté pamětní medaile, děkovnou plaketu a dopis od premiéra České republiky si jich osobně převzalo jedenadvacet. Dvanáct hráčů, trenérů či funkcionářů bylo oceněno in memoriam, zbývajících osm se slavnostního aktu z různých důvodů nezúčastnilo.

Článek

"Jste nejlepší synové českého hokeje a toto je ocenění, že si vážíme vaší práce a vážíme si všeho, co jste pro český hokej udělali," řekl prezident ČSLH Tomáš Král. Síň slávy v Česku vznikla hodně pozdě, ale podle Krále má před sebou úspěšnou budoucnost. "Její historie začíná dnešním dnem a doufám, že bude pokračovat se všemi poctami a náležitostmi, jak je běžné v celém světě," přál si Král.

Nelehký výběr jmen mě na starosti bývalý úspěšný hráč, trenér, funkcionář a hokejový historik Karel Gut. "Nezávidím mu to. Měl jsem o něj i strach, aby to nakonec neodnesl, protože měl v posledních dnech obavy, jestli rozhodl správně. Hodnotit ty desítky a stovky hráčů, kteří prošli historií českého hokeje, nebylo nic jednoduchého," podotkl Král.

U vyznamenání nechyběl René Fasel

Slavnostního aktu se zúčastnil i prezident Mezinárodního hokejové federace (IIHF) René Fasel. "Jsem poctěn, že tady mohu být a vidět spoustu známých tváří. Tohle je skutečně hokejová země," podotkl Fasel, jenž poukázal i na fakt, že v Česko slaví stoleté výročí ve stejném roce jako IIHF. Speciálně poté pozdravil jednoho z oceněných Miroslava Šubrta, současného čestného prezidenta mezinárodní federace.

Fasel ocenil i úspěchy českého a československého hokeje. "Dokázali jste toho hodně. Jedenáctkrát jste vyhráli mistrovství světa a podařilo se vám to i v 70. letech, kdy kraloval silný Sovětský svaz. Díky vynikajícímu Dominiku Haškovi a jeho hrdinskému výkonu jste triumfovali na olympiádě v Naganu. Praha je také mistr světa v pořádání šampionátů, které se zde konaly devětkrát," podotkl Fasel a popřál českému hokeji stejné množství úspěchů i v příštích sto letech.

Z předválečných hrdinů se ocenění nedožil ani jeden

Dnešního ocenění se nedožil nikdo z předválečných hrdinů českého hokeje, za roky 1908 až 1945 byli vybráni Josef Maleček, Jan Peka, Josef Šroubek a Jiří Tožička. Z kádru prvních mistrů světa v roce 1947 poté například Bohumil Modrý, Stanislav Konopásek, Václav Roziňák, Vladimír Bouzek, Vlastimil Bubník, Vladimír Zábrodský nebo Ladislav Troják. Úspěšná 70. léta minulého století zastupuje trojnásobný mistr světa a účastník 14 šampionátů Jiří Holík, nejlepší střelec české historie Milan Nový nebo trenéři Jaroslav Pitner a Vladimír Kostka.

Zatím poslední úspěšné období českého hokeje reprezentují zesnulý Ivan Hlinka, Vladimír Růžička, Luděk Bukač, Dominik Hašek a ještě stále aktivní hokejisté Jaromír Jágr, Pavel Patera, Martin Procházka, Robert Reichel, Jiří Dopita, David Výborný, František Kaberle mladší a Martin Straka. Řada z nich se poté představila i na ledě divákům v O2 Areně v přípravném zápase proti Slovensku nebo v následném exhibičním zápase legend.

Dalšího ocenění se nejlepší čeští hráči dočkají ve středu, kdy více než 40 hokejových legend přijme prezident Václav Klaus a osm z nich vyznamená. Jejich jména jsou však v současnosti tajná.

Přehled oceněných:
Období 1908-45: Josef Maleček, Jan Peka, Josef Šroubek, Ladislav Troják (hráči), Jiří Tožička (trenér).
Období 1946-69: Augustin Bubník, Vlastimil Bubník, Stanislav Konopásek, Bohumil Modrý, Václav Roziňák, Josef Černý, Vladimír Zábrodský (hráči), Karel Gut (hráč i trenér), Vladimír Bouzek, Mike Buckna (trenéři), Miroslav Šubrt (funkcionář).
Období 1970-92: Jiří Holeček, Jiří Holík, Oldřich Machač, Vladimír Martinec, Václav Nedomanský, Milan Nový, František Pospíšil, Vladimír Růžička, Jan Suchý (hráči), Jaroslav Pitner (trenér), Vladimír Kostka (trenér, funkcionář), Zdeněk Andršt (funkcionář).
Období 1993-2008: Jiří Dopita, Dominik Hašek, Jaromír Jágr, František Kaberle ml., Pavel Patera, Martin Procházka, Robert Reichel, Martin Straka, David Výborný (hráči), Ivan Hlinka (hráč, trenér), Josef Augusta, Luděk Bukač, Stanislav Neveselý (trenéři).

Reklama