Hlavní obsah

Dokázali to, Češi slaví první výhru v sezóně. Udolali Finsko 3:2 v nájezdech

PRAHA

Uf, tohle se povedlo, ale až v poslední možný moment. Čeští hokejisté vyhráli první letošní utkání, sehráli už čtyři. Na Channel One Cupu dnes porazili Finsko 3:2 po nájezdech. Rozhodl Marek Kvapil, který vstřelil dva góly: první a poslední. Český výběr zdolal tým, se kterým v listopadu na Karjale padl 0:5.

Foto: Martti Kainulainen, ČTK/AP

Marek Kvapil proměnil rozhodující nájezd proti Finsku, když ve třetí sérii nájezdů překonal Iira Tarkkiho.

Článek

Triumf si užívali i Tomáš Rolinek a Jan Marek. Druhý jmenovaný si připsal i asistenci u druhého gólu. Oba útočníci sehráli stý zápas za národní tým. Vše ale tak slavné nebylo. Přesilové hry, to je nesnáz, která se nepodařila za 245 minut letos zbourat.

Do týmu se vrátil poprvé od zlatého mistrovství světa v Německu kapitán Rolinek. A dostavila se první letošní výhra. Té si užili i bratři Karel a Ivan Rachůnkové, kteří si spolu proti Finsku zahráli.

„Musíme hrát zarputile v obraně. Češi jsou ale chytří hokejisté, umí dávat góly.“ říkal trenér Alois Hadamczik před turnajem.

Vašíček šel po 104 sekundách do sprchy

Smutek vystřídala radost. Tak lze ve třech slovech shrnout úvodní třetinu. Nejdříve to špatné. Josef Vašíček po 104 sekundách dohrál. Vrazil na hrazení Malmivaaru a šel do sprchy. Nastalo pět minut bránění čistého konta, což se nakonec podařilo. Po pár minutách došlo i na radostnou a kuriózní chvilku.

Petr Koukal slaví se svými spoluhráči gól do sítě Finska v úvodním utkání Channel One Cupu v Espoo. foto: ČTK/AP/Martti Kainulainen

Marek Kvapil vystřelil, puk se odrazil od betonu Tarkkiho, kotouč letěl vzduchem, skončil na horní tyčce a spadl na led. Ve zmatku si ho finský brankář se spoluhráčem dopravili za brankovou čáru. Rozhodčí tento fakt posvětili videem, Česko od 17. minuty vedlo.

Dvacet vteřin chybělo do konce prostřední části, český tým kapituloval v přesilové hře. Komarov srovnal stav na 1:1. Nic podstatnějšího těchto dvacet minut nenabídlo.

Lojek a jeho premiŕová trefa 

Šance na první letošní výhru zvýšil Martin Lojek. Parádně se trefil pod horní tyčku. Nádhera a premiérová trefa za národní tým v 53. minutě. Jenže...

Za necelé dvě minuty domácí opět srovnali. Česká výhra se opět vzdálila. Skóre 2:2 platilo i po šedesáté minutě. Hráči vedení Aloisem Hadamczikem ale věděli, že získali první bod ze čtyř zápasů evropské tour. Malá výhra. Na programu ale bylo ještě prodloužení. I tady nedošlo k závěru. Na řadu přišly nájezdy a chvíle pro Kvapila. Jel jako třetí, nikdo před ním neuspěl. Až on - 3:2.

Silní Rusové na úvod porazili Švédy

Ve druhém čtvrtečním utkání porazili v Moskvě domácí Rusové Švédsko 5:3. Trenér vicemistrů světa Bykov má k dispozici prakticky nejsilnější možný výběr a roli favorita jeho tým potvrdil. Sborná si  vypracovala vedení 3:1, jenže hostující Švédové dokázali ještě srovnat. Výhru na stranu domácích nakonec ve třetí třetině strhli Nikolaj Bělov a Danis Zaripov, který se trefil do prázdné branky. Ruský tým změří v sobotu síly s Českou republikou a pokusí se o odvetu za porážku z finále letošního MS.

Channel One Cup, druhý turnaj hokejové Euro Hockey Tour:
Finsko - Česká republika 2:3 po sam. náj. (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 40. Komarov (Hytönen, Hietanen), 55. Wirtanen (Karalahti, Tyrväinen) - 17. Kvapil (Koukal, Irgl), 53. Lojek (Marek, Irgl), rozhodující nájezd Kvapil. Rozhodčí: Björk, Lärking (oba Švéd.) - Kekäläinen, Terho (oba Fin.). Vyloučení: 5:5, navíc Vašíček (ČR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 5271.
Finsko: Tarkki - Hietanen, Nordlund, Karalahti, Jalasvaara, Malmivaara, Uusitalo, Jaakola, Korpikari - Pyörälä, Viitaluoma, Pesonen - Lehtonen, Lindgren, Lahti - Louhivaara, Hytönen, Komarov - Tyrväinen, Wirtanen, Marjamäki. Trenér: Jukka Jalonen.
Česká republika: Štěpánek - K. Rachůnek, Blaťák, Lojek, Čáslava, Krajíček, Barinka - Klepiš, Vampola, Hubáček - Bulis, Marek, Rolinek - Irgl, Vašíček (10. Adamský), Kvapil - Koukal, Jan Kovář, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Švédsko - Rusko 3:5 (0:1, 2:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 21. Persson (Johansson, Nilsson), 23. Fernholm (Warg), 49. Erixon (Melin, Rundblad) - 18. Mozjakin (Radulov, Kornějev), 22. Afinogenov, 23. Morozov (Bělov), 55. Bělov (Kajgorodov, Morozov), 60. Zaripov (Morozov, Kajgorodov). Rozhodčí: Levonen, Boman (oba Fin.) - Šeljanin, Sivov (oba Rus.). Vyloučení: 4:6. Využití: 2:1.
Švédsko: Liv - Fernholm, Petrasek, Johansson, Ekholm, Rundblad, Erixon, Kronwall - Danielsson, Sjögren, Ericsson - Nilsson, Persson, Thörnberg - Melin, Warg, Lindström - Axelsson, Krüger, Silfverberg - Brodin. Trenér: Pär Marts.
Rusko: Košečkin - Bělov, Nikulin, Grebeškov, Kornějev, Kuljaš, Jemelin, Guskov, Birjukov - Mozjakin, Kajgorodov, Zaripov - Morozov, Grigorenko, Radulov - Afinogenov, Gorovikov, Lisin - Galimov, Čurilov, Kaljanin. Trenér: Vjačeslav Bykov.
Tabulka turnaje:
1. Rusko 1 1 0 0 0 5:3 3
2. Česko 1 0 1 0 0 3:2 2
3. Finsko 1 0 0 1 0 2:3 1
4. Švédsko 1 0 0 0 1 3:5 0
Tabulka Euro Hockey Tour:
1. Rusko 4 3 0 0 1 11:7 9
2. Finsko 4 2 0 1 1 11:5 7
3. Švédsko 4 2 0 0 2 11:14 6
4. Česko 4 0 1 0 3 7:14 2

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko