Hlavní obsah

Nedvěd překonal Jágra a prožil návrat snů. Jsem šťastný, jásá po porážce Švédů

ÖRNSKÖLDSVIK

Že je na reprezentaci starý? Ani náhodou, zkušený forvard Petr Nedvěd prožil návrat snů na mezinárodní scénu. Do reprezentace se vrátil po dlouhých 15 letech, oblékl dres s kapitánským céčkem a válel jako v dobách své největší slávy. Dvěma góly do sítě Gustafa Wesslaua pomohl v úvodu turnaje Karjala, který čeští hokejisté ještě nikdy v nevyhráli, k cennému vítězství nad Švédy 5:2.

Foto: ČTK/AP

Petr Nedvěd se stal hrdinou zápasu proti Švédům.

Článek

"Jsem samozřejmě šťastný, že se nám to povedlo a vyhráli jsme první zápas v turnaji, který bývá důležitý," řekl Nedvěd po utkání novinářům. "Četl jsem si, jak tyto turnaje v historii probíhaly a až na pár výjimek se nároďáku zrovna na tomto podniku příliš nedařilo, takže i proto jsem rád, že jsme to s klukama dneska zvládli," dodal spokojeně.

Výhru bere jako pozitivum i pro další průběh turnaje. "Že jsme vyhráli první zápas, je dobré i proto, že je tu hodně nových tváří," uvedl Nedvěd, jenž se stal nejstarším střelcem v českém reprezentačním dresu, čímž překonal Jaromíra Jágra. "Nejen já, ale i další," připomněl s úsměvem ostřílený matador, jenž v prosinci oslaví čtyřicáté narozeniny. "Dodá nám to sebevědomí do dalších bojů," dodal již vážně.

Petr Nedvěd na srazu hokejové reprezentace foto: Právo/Petr Horník

Skóre otevřel již po dvou minutách a 34 sekundách od úvodního vhazování, když získal kotouč a poté zakončil přečíslení dvou na jednoho. "Vyšlo to, že ten bek tam malinko propadnul, já si to přes něj přehodil. Pak už jsme jeli dva na jednoho, ale já viděl, že brankář už se začíná trochu přesunovat na tu přihrávku, tak jsem zvolil střelu a vyšlo to," popsal Nedvěd.

Po vyrovnání Švédů ze stavu 0:2 na 2:2 přišel zkraje třetí části tříbrankový direkt, k němuž zavelel další parádní trefou opět Nedvěd. "Bylo super, že jsme šli zase do vedení a dostali i tak trošku diváky ze hry. Za stavu 2:2 měli Švédové trošku navrch, začínali mít i herní převahu a byli lepší, ale třetí a vzápětí i ten čtvrtý gól je položily," prohlásil liberecký útočník.

Góly v podání lídra kanadského bodování extraligy vypadaly jednoduše, jako by se odehrály v české nejvyšší soutěži, kde jimi často baví diváky. "Na takovéhle úrovni ale jednoduché góly nejsou. Jsou tu vynikající hráči a je to opravdu o dost rychlejší než extraliga. Jasně, sem tam padne snadný gól do prázdné branky, ale není čas se s pukem na holi nějak rozkoukávat," uvedl Nedvěd.

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko