Hlavní obsah

Birnera pozvánka dostihla, když koukal na fotbal. O víkendu místo kina hraje za reprezentaci

Martin KézrPrávo

Nefiguroval ani mezi náhradníky pro České hokejové hry, v sobotu se ale Michal Birner najednou objevil v Pardubicích a večer už hrál proti Švédsku. Po šestnáctiměsíční pauze tak přidal svůj pátý reprezentační start.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Birner na srazu hokejové reprezentace.

Článek

Když ze sestavy vypadli marodi Irgl s Hubáčkem, trenér ukázal na mladého útočníka pražského Lva. „Nejdřív mi volal Jirka Novotný, že mám okamžitě přijet na nároďák. Myslel jsem si, že na mě zase něco zkouší, hned jsem mu to radši položil. Vzápětí se ale ozvali lidi z vedení národního týmu, tak to už jsem vzal vážně, sbalil si věci a přijel," říká Birner.

Nečekaný telefonát z Pardubic zastihl útočníka při sledování přenosu z fotbalového Superpoháru. „Když jsme se Lvem přijeli z turnaje v Rize, dostali jsme na pátek volno, tak jsme vyrazili s několika spoluhráči a partnerkami na večeři. Rozhodli jsme se nakonec společně koukat i na fotbal," líčí Birner a přiznává, že při zápase v Edenu neměl ve hře žádný ze svých oblíbených týmů.

Nakonec přál Bayernu

„Snad kvůli Guardiolovi, kterého obdivuji za to, co dokázal s Barcelonou, jsem přál trochu víc Bayernu," prozrazuje Birner dobrou znalost fotbalového prostředí. Zápas mnichovského klubu s Chelsea ale neviděl celý. „Jakmile se ke mně donesla ta zpráva, že mám jet za národním týmem, šel jsem si nachystat hokejové věci a penalty z Edenu už dokoukal doma," popisuje nečekanou pozvánku.

Všechno se seběhlo tak rychle, že na nějaké velké úvahy ani neměl čas. „Možná to bylo lepší takhle z fleku," reaguje Birner, jenž byl skutečně hodně překvapený. „Absolutně bych nečekal, že se ozve někdo z národního týmu. O víkendu jsem se chystal do kina, no tak půjdu jindy," naznačuje hráč, jenž proti Švédům oblékl dres s číslem 61, ještě bez jmenovky.

Švédové zatím nejtěžším soupeřem

Švédové byli zatím nejtěžším protivníkem, které Birner v reprezentačním dresu potkal. Dosavadní zkušenosti z mezistátních zápasů sbíral proti Němcům a Lotyšům. „Určitě mě s adaptací pomohla zkušenost z KHL, což je nejlepší liga na kontinentu. Tam třeba hokej není tolik o soubojích, jako praktikovali Švédové, ale tempo je jistě srovnatelné," uvažuje Birner

Místo měl na křídle Novotného útoku. „V klubu hraju s dalším z reprezentantů Havranem (Petr Vrána - pozn. red.), tady jsem dostal jako centra Jiřinu. Určitě pomůže, když nastoupíte s někým, koho vidíte na ledě každý den." Před zápasem si ale řekli jen pár slov k souhře. „Snažil jsem se dělat, co mi kluci řekli, snad to nebylo špatné. Chyběl tomu jen gól," připomíná útočník pražského Lva.

Drtí je trápení v koncovce

Trápení v koncovce drtí národní mužstvo celý pardubický turnaj. „Jestli je to v hlavách hráčů, to nevím, přece jen jsme tady nový. Zápas se Švédy jsme začali hodně aktivně a fakt škoda, že jsme se neprosadili. Švédové se naopak trefili v přesilovkách, dali dva prakticky stejné góly, a to nás malinko položilo. Snažili jsme se makat až do konce, jenže bez gólů se vyhrát nedá," lituje smutně.

Reklama

Související témata: