Hlavní obsah

Senzaci vystřelil dvacítce perfektní fintou sparťanský Dominátor: Na tréninku je to těžší

Malmö/Praha

Čeští hokejoví mladíci si na světovém šampionátu po dvou dekádách došlápli na favorizovanou Kanadu, kterou udolali 5:4 po samostatných nájezdech. Rozhodnutí vykouzlil opěvovanou kličkou slavného předchůdce sparťanský forvard Dominik Simon, kterého zámořská média po parádním kousku hned překřtila na „Dominátora" po vzoru legendárního krajana Dominika Haška.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Dominik Simon (vpravo) dává rozhodující nájezd v utkání s Kanadou.

Článek
Fotogalerie

Talenti se lvíčkem na prsou nad favoritem v základní hrací době hned čtyřikrát vedli. „Hodně nám pomohlo, že jsme dobře začali, vstup je strašně důležitý," líčil Simon pro webové stránky hokej.cz. Čeští mladíci ovšem museli vždy spolknout hořkou pilulku v podobě vyrovnání. „Na psychiku to bylo velmi náročné, pokaždé jsme hned dostali góla a Kanaďané se vrátili zpátky," přiznává sparťanský hráč.

Právě Simonova psychika ale ani těmito prudkými nárazy evidentně nijak neutrpěla. Při nájezdech dostal šanci obávaného soka vyučit a využil ji měrou vrchovatou. Na rozhodující penaltu se rozjel jakoby nic a Patersona následně vykoupal fintou à la Forsberg s nezbytným zakončením jednou rukou tak, že potupený kanadský gólman ani nechtěl počkat na závěrečný ceremoniál a hnal se rychle ukrýt do kabiny.

Bezchybná logika

„Řekl jsem si, že to udělám, že se gólman bude bát koncovky a udělá pohyb," popisoval Simon vnitřní pochody před nájezdem. Logika talentovaného sparťanského borce se ukázala jako bezchybná, dvacítka díky ní získala skalp Kanady po dlouhých 20 letech a dokonce premiérový v samostatné české historii.

"Stoprocentně jsem si nevěřil, ale vyšlo to," dodal s úsměvem Simon, který úspěšnou napodobeninou kousku slavného Petera Forsberga z olympijského finále v Lillehammeru připravil Javorovým listům vůbec první porážku na MS od zápasů ve skupinách v roce 2011.

Kanadský gólman se šetřil: Udělal docela dobrou kličku

K typickému blafáku končícímu v tom lepším případě jednoručním zakončením do odkryté branky se podle Simona váže jeden velký paradox - šance na úspěch je s ním větší v životním zápase na MS, než při nácviku bez nervů.

„Zkouším to na trénincích, ale je to těžší než při zápase. Tam brankář většinou udělá pohyb, při tréninku čeká, nebojí se toho, co uděláte," uvedl český hrdina na oficiálních stánkách IIHF. „Když se to nepovede, vypadáte potom jako blbec, ale v zápase to za pokus stojí,“ dodal mladý sparťan.

Překvapivou kanadskou porážku nejhůře trávil potupený brankář Jake Paterson. „Udělal docela dobrou kličku a bohužel jsem se tam nestačil natáhnout," komentoval lakonicky pro televizi TSN penaltový souboj se Simonem. "Sice jsem nevěděl, jak tihle hráči nájezdy jezdí, nemyslím si ale, že jsme prohráli kvůli tomu. V rozstřelu se každý snaží, jak to jen jde," dodal Paterson. Český šikula Simon se tentokrát přeci jen snažil o něco více a přinesl tak svému týmu nečekanou radost.

Reklama

Související témata: