Hlavní obsah

Švédsko - Česko 2:1Hokejisté vedení ve Švédsku neudrželi a poprvé v přípravě na MS prohráli

Aktualizováno

České hokejové reprezentaci se v neděli ve švédské Timře nepodařilo navázat na páteční výkon a v duelu seriálu Euro Hockey Tour podlehli týmu Tre kronor 1:2. Tým trenéra Vladimíra Růžičky tak v přípravě na domácí mistrovství světa po pěti vítězstvích poprvé prohrál. Češi vedli po gólu Vladimíra Sobotky, Švédové ale dokázali otočit vývoj zápasu ve svůj prospěch.

Foto: THERESE NY, ČTK/AP

Vladimír Sobotka (uprostřed)na buly se Švédem Lucasem Wallmarkem.

Článek

Trenéři obou týmů udělali oproti pátečnímu duelu ve městě Umea řadu změn v sestavě, v české neplánovaně chyběl zraněný útočník Vondrka, do hry se naopak podle očekávání dostali Valský a Zohorna.

Začátek utkání byl z obou stran opatrný, možná i proto, že mu předcházel dlouhý slavnostní ceremoniál, při kterém byl pod strop arény umístěn dres švédské legendy Matse Näslunda.

Jako první se do zápasového rytmu dostali čeští hráči, kteří se zásluhou třetí reprezentační branky Sobotky dostali v 6. minutě do vedení. V polovině první třetiny mohl zvýšit Smoleňák, který byl sám před brankářem Pettersonem-Wetzelem, nemířil však přesně. Na druhé straně vzápětí trefil Sjögren tyč.

Gól do šatny

Domácím k vyrovnání pomohla přesilová hra. Nejprve byl vyloučen Smoleňák, následně měli Češi příliš mnoho hráčů na ledě a Švédové výhodu pět na tři využili. Thuressonovu šanci ještě Kovář zlikvidoval, 45 sekund před koncem první části jej však překonal Andersson.

Vyrovnání Švédy povzbudilo a i v úvodu druhé třetiny měli více ze hry. Se Sandbergovou šancí si ještě Kovář poradil, poté ale dostal pas do jízdy Sörenssen a domácí po jeho precizním zakončení vedli. Vzápětí navíc chyboval v rozehrávce Čáslava a jen díky dalšímu výbornému zákroku brankáře Jekatěrinburgu po střele Riderwalla nevedli Švédové o dva góly.

Vyrovnat mohl Koukal, ale neuspěl stejně jako Simon nebo v přesilové hře Birner, jenž trefil tyč. Kovářovi ještě předtím nadělala velké starosti skákavá střela Wallmarka. To už v české sestavě chyběl Martin Růžička, který po drsném ataku Rahimiho odjel otřesený z ledu jen s pomocí spoluhráčů. Vyrovnat se výběru kouče Růžičky nepodařilo ani při dlouhé power play.

Euro Hockey Tour a Euro Hockey Challenge - Timra
Švédsko - ČR 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 20. Andersson (Petersson, Thuresson), 25. Sörensen (Thuresson, Rahimi) - 6. Sobotka (Birner, Mozík). Rozhodčí: Rantala, Pajula (oba Fin.) - Ahlström, Käck (oba Švéd.). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 5028.
Švédsko: Petterson-Wentzel - Rahimi, Ahnelöv, Motin, Ekbom, Gunnarsson, Andersson - Petersson, Wallmark, Johansson - Thuresson, Riderwall, Sörensen - Danielsson, Sjögren, Jannmark-Nylén - Aslund, Carlsson, Sandberg. Trenér: Pär Marts.
Česko: Jakub Kovář - Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Mozík, Kempný, Jordán, Polášek - Birner, Sobotka, Simon - Valský, Novotný, Smoleňák - M. Růžička, T. Zohorna, Zaťovič - Radil, Koukal, Buchtele (12. Filippi). Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Reklama

Související témata: