Hlavní obsah

Švýcarsko - Česko 3:2Varování z Vispu! Hokejisté doplatili na zpackané přesilovky i oslabení

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Martschini 1 : 0
7. Kašpar 1 : 1
31. Hollenstein 2 : 1
39. Wieser 3 : 1
47. Kousal 3 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Pro první porážku v přípravě na květnové mistrovství světa si čeští hokejisté dojeli do Švýcarska. Sice tam dobře začali, jenže během druhé části vypadli z rytmu. Zápas ve Vispu nakonec skončil porážkou národního týmu 2:3, když dvakrát inkasoval při domácích přesilovkách a zbývající gól vstřelil soupeř v oslabení. Odveta se hraje v pátek v Bielu.

Foto: Profimedia.cz

Jakub Kovář inkasuje po střele švýcarského útočníka Lina Martschiniho.

Článek

Před zaplněným hledištěm 37 let starého zimního stadiónu ve Vispu, kde jen necelá tisícovka diváků může sedět, začali Češi docela aktivně a už při svém druhém střídání zahrozil kapitán Červenka. O chvíli později byl vyloučen za hákování.

V oslabení měl přesto našlápnuto do velké šance Zohorna. Chyběly mu centimetry, aby se zmocnil puku a jel sám na domácího brankáře. Jenže vzápětí se hra otočila a Martschini v páté minutě z přečíslení otevřel skóre, když se trefil přesně nad Kovářův beton.

Radost Švýcarům vydržela jen 70 sekund, pak Kašpar vypálil jako z praku. Paradoxně i další české oslabení nabídlo dobře bruslícím reprezentantům znovu velkou příležitost, tentokrát Zaťovičovi v zakončení zabránil jen Hollensteinův faul. Trestné střílení ale český útočník ve 12. minutě neproměnil, kotouč se otřel jen o horní tyčku.

Čeští reprezentanti mohli těžit z dobrého pohybu a nedávali Švýcarům ani prostor k rozehrávce, jenže k vyjádření své převahy by potřebovali přece jen přesnější mušku. Gólový efekt nepřineslo ani 49 sekund početní převahy v pěti proti třem. Byla totiž plná přihrávek, ale váhání se střelou, takže Zurkirchen při ní nebyl přinucen k zásahu.

Trončinského zaváhání domácí potrestali

Ještě hůř pak bylo pro Česko v okamžiku, když už byli domácí ve čtyřech. Obránci Trončinskému se totiž zamotal puk pod nohy, čímž Hollensteinovi nabídl sólo a švýcarský útočník je přesně v polovině utkání proměnil přesnou střelou k tyčce, na níž Kovář nedosáhl.

Národní tým po lacino inkasovaném gólu ztratil glanc a při Zaťovičově vyloučení v závěru druhé části pak musel čelit několika vážným závarům před svou brankou. Bohužel 71 vteřin před koncem druhé třetiny se Marc Wieser nadvakrát dočkal gólové radosti.

Vedení Švýcarů 3:1 bylo trestem za to, jak české mužstvo po těch zpackaných přesilovkách úplně vypadlo z herního rytmu. Až Kubalíkova střela do tyčky ve třetím dějství probrala reprezentanty, kteří se dočkali i kontaktního gólu. Zohorna ve 47. minutě střílenou přihrávkou našel před brankou Kousala, jenž lehkým protečováním nasměroval kotouč do sítě.

Reprezentanti pak přečkali i minutu ve dvojitém oslabení a sami pak měli přesilovku, kterou ještě umocnili hrou bez brankáře. K vyrovnání ale nevedla ani Kundrátkova dělovka.

Utkání Euro Hockey Challenge ve Vispu:
Švýcarsko - Česko 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)
Branky: 6. Martschini, 30. Hollenstein, 39. M. Wieser – 7. Kašpar, 47. Kousal. Hlavní rozhodčí DiPietro a Wehrli (oba Švýc.), vyloučení 6:5, využití 2:0, v oslabení 1:0, 4300 diváků.
Švýcarsko: Zurkirchen – Geering, DuBois, Loeffel, Grossmann, Schneeberger, Genazzi, Rathgeb, Schlumpf – Ambühl, Romy, Hollenstein – M. Wieser, Cunti, Bieber – Martschini, Trachsler, D. Wieser – Haas, Schäppi, Suter.
Česko: Jakub Kovář – Rutta, Jeřábek, Kundrátek, Kempný, Zámorský, M. Doudera, Trončinský, Voráček – Červenka, Holík, D. Kubalík – Kašpar, Urban, Zaťovič – Radil, Koukal, Vincour – Gulaš, Kousal, T. Zohorna.

Reklama