Hlavní obsah

Švýcarsko - Česko 1:2 PPFrancouz ničil Švýcary a šestnáct vteřin před nájezdy rozhodl Vincour

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Holík 0 : 1
59. Du Bois 1 : 1
65. Vincour 1 : 2
Záznam online reportáže

Biel/Praha
Aktualizováno

Gól útočníka Tomáše Vincoura 16 vteřin před koncem prodloužení rozhodl o tom, že si čeští hokejisté odvezli ze čtvrtého zápasového testu před MS švýcarský skalp po výhře 2:1. Za hrdinu byl v Bielu ale skvěle chytající gólman Pavel Francouz, jenž pochytal minimálně šest domácích tutovek a celkem si připsal 46 zákroků.

Foto: Profimedia.cz

Čeští hokejisté se radují z gólu Petra Holíka (uprostřed) v Bielu proti domácím Švýcarům.

Článek

Absence útočníka Radila, který ve zraněné ruce vůbec neudrží hokejku a přípravu na MS tak vynuceně končí, přiměla kouče Vůjtka k trochu odlišnějšímu zamíchání sestavou, než by si představoval. Hned úvodní střídání přineslo velkou šanci Romyho. Aktivitu Švýcarů ještě podpořila přesilovka za Červenkův faul a Francouz musel předvést další pohotové zákroky.

Skóre ale na druhé straně otevřel Petr Holík, jenž v závěru první české početní výhody překonal havířovského rodáka ve švýcarské brance Mayera. „Hráč přede mnou lehl, tím se udělal prostor a měl jsem i čas zamířit. Přesilovkám patřila podstatná část předzápasového tréninku, vyplatilo se to," uvažoval v televizním rozhovoru autor úvodní branky národního týmu.

Že v sedmé minutě získané vedení 1:0 vydrželo celou první třetinu, na tom měl velkou zásluhou při rostoucím náporu domácích Francouz. S přehledem pochytal i veškeré tutovky Švýcarů, které měli na holích Ambühl či Wieser. Reprezentanti se až po změně stran dokázali lepším pohybem přece jen vymanit z tlaku.

Po Kašparově ráně domácí brankář puk jen instinktivně chytil ramenem, ale vzápětí ho stačil přikrýt lapačkou. Neprosadil se ani Zaťovič z přečíslení při dalším střídání Holíkova útoku, jenž byl jasně nejaktivnější na české straně.

Švýcaři dlouho naráželi na výtečného Francouze

Dva zbytečné fauly přivedly národní tým na 49 sekund do dvojitého oslabení, ale bránící trojice zezadu jištěna výtečným Francouzem zvládla svou roli na ledě výtečně. Nejblíže vyrovnání byl asi Romy, český brankář ale proti němu pohotově scvaknul betony. Neujala se ani Martschiniho šance.

Obě mužstva se během zápasu docela trápila s horší kvalitou ledu, Švýcaři ve snaze o vyrovnání ve třetím dějství hodně přidali na rychlosti i důrazu. Přesto pojistit české vedení mohl osm minut před koncem, když po parádní Červenkově zadovce zůstal s pukem sám před brankou Urban, jenže Mayera nepřelstil.

Podobně dopadl Kašpar, když přetlačil obránce, ale z úhlu strážce švýcarské branky nepřekonal. Komplikací v závěru byl Gulašův faul. Národní tým ale sehrál oslabení velmi dobře, jenže při power play se domácím podařilo srovnat skóre. Do konce chybělo 74 vteřin a Francouze poprvé v zápase překonal DuBoise.

Vítěze neurčilo ani pětiminutové prodloužení, při němž český gólman doslova zázračně vychytal dvě švýcarské tutovky v podání Haase a M. Wiesera. Na druhé straně měl rozhodnutí na holi Gulaš, ale poslední slovo měl Vincour, když mužstva dělilo už jen šestnáct vteřin od nájezdů.

"Paradoxně jsme tentokráte vyhráli my, i když musím uznat, že soupeř hrál lépe než v prvním zápase. Dostal nás někdy pod velký tlak, hlavně v první třetině, kdy jsme to přestáli i díky Pavlu Francouzovi. Povedlo se nám dát gól z přesilové hry a ve druhé třetině jsme hru srovnali. V poslední části jsme drželi 1:0, ale bohužel jsme minutu před koncem dostali gól. Jsem rád, že jsme v prodloužení poté byli schopni zvítězit," řekl po utkání trenér Vladimír Vůjtek.

Euro Hockey Challenge:
Biel: Švýcarsko - ČR 1:2 v prodl. (0:1, 0:0, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 59. Du Bois (D. Wieser) - 7. Holík (Kempný), 65. Vincour. Rozhodčí: Harnebring (Švéd.), Wiegand - Fluri, Kovacs (všichni Švýc.). Vyloučení: 3:7. Využití: 0:1. Diváci: 4593.
Švýcarsko: Mayer - Rathgeb, Schlumpf, Du Bois, Geering, Loeffel, Grossmann, Schneeberger, Genazzi - Baltisberger, Haas, Schäppi - Ambühl, Romy, Hollenstein - M. Wieser, Cunti, Bieber - Martschini, Trachsler, D. Wieser. Trenér: Patrick Fischer.
ČR: Francouz - Rutta, Voráček, Kundrátek, Kempný, Zámorský, M. Doudera, Trončinský, Hrabal - Červenka, Urban, Vincour - Kašpar, Holík, Zaťovič - Gulaš, Kousal, T. Zohorna - Jarůšek, J. Hruška, Červený. Trenéři: Vladimír Vůjtek, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Riga: Lotyšsko - Bělorusko 3:2 po sam. náj. (1:1, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky: 46. a rozh. nájezd Saulietis, 9. Kulda - 12. Filičkin, 25. Gavrus.
Sarpsborg: Norsko - Finsko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky: 14. Malinen, 28. Hietanen, 45. Sallinen.
Amiens: Francie - Dánsko 2:5 (1:0, 0:2, 1:3)
Branky: 5. S. Treille, 50. Bertrand - 23. Bau Hansen, 37. Kristensen, 55. Spelling, 56. Lassen, 60. Aagaard.

Reklama