Hlavní obsah

Nečekaná komplikace! Kovář na MS nepojede, k reprezentaci se připojil Machovský

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Sotva minulý pátek oznámil, že pro květnový šampionát v Rusku počítá s trojicí brankářů z Kontinentální ligy, musí už trenér české hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek řešit první komplikaci. Gólman Jekatěrinburgu Jakub Kovář se mu omluvil z rodinných důvodů, a tak místo něj osmašedesátiletý kouč povolal Matěje Machovského z Plzně. Ten tak v přípravě na šampionát doplní Pavla Francouze z Čeljabinsku a Dominika Furcha z Omsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Jakub Kovář opustil národní tým.

Článek

„Manželka Kuby Kováře má v termínu mistrovství světa rodit, z toho důvodu se tedy rozhodl zůstat doma," vysvětlil Vůjtek na úterním srazu národního týmu v pražských Holešovicích.

K reprezentaci byl místo Kováře povolán Matěj Machovský, jenž Plzni v letošní sezóně pomohl k zisku bronzových medailí.

„Trenér mi zavolal v neděli večer a ptal se mě, jestli chci a můžu přijet. Řekl jsem mu, že tohle se neodmítá. Po skončení klubové sezóny jsem odjel domů do Opavy a za dva dny jsem se zase vracel zpátky. Ale reprezentace je příjemný bonus, jsem jedině rád. Je to další level, na který bychom se chtěli všichni dostat." přibližuje své poslední dny Machovský, který za národní tým dosud odchytal jediný zápas, loni v dubnu přispěl k výhře 3:1 nad Slovenskem v rámci Euro Hockey Challenge.

„Měli jsme v merku i Jakuba Sedláčka, ten ale strašně dlouho nestál v bráně. Proto jsme se rozhodli pro Kubu Machovského, který měl nejdelší zápasovou praxi," řekl Vůjtek, jenž uvažoval i o Jakubu Štěpánkovi, ten se ale kvůli zranění omluvil.

Vůjtek: Mrázek a Neuvirth? Mám inidicie, že nepřijedou

V úvahu pro šampionát ještě přicházejí Michal Neuvirth z Philadelphie (prohrává v 1. kole play off s Washingtonem 0:3 na zápasy) a Petr Mrázek z Detroitu (1:2 s Tampou Bay). „Pořád na ně myslíme, z hlavy jsme tuhle myšlenku nepustili. Máme ale indicie, že ti kluci nepřijedou, že asi neprojdou lékařskou prohlídkou. Definitivum nám ale zatím nikdo nedal, takže pořád čekáme, až jejich týmy vypadnou," přiznává Vůjtek, že velké naděje si v tomto ohledu nedělá.

Tím stoupá šance pro Machovského, že by do Moskvy nakonec odcestoval s reprezentací právě on. „Možnost, že bych jel na mistrovství světa jako třetí gólman, tady je. S trenérem jsme ji probírali. Když by nepřijel žádný brankář z Ameriky, šanci podívat se na mistrovství určitě mám," uvědomuje si dvaadvacetiletý brankář.

K reprezentaci se dnes připojila první posila z NHL, útočník Arizony Jiří Sekáč. Po obědě přiletěl i obránce Caroliny Michal Jordán. Oba zítra odletí s národním týmem do Finska, kde ho ve čtvrtek a sobotu čekají zápasy proti domácím Soumi v rámci Euro Hockey Tour. Příští týden ve Znojmě doplní i útočníci David Pastrňák z Bostonu a Tomáš Plekanec z Montrealu.

Voráčka s Gudasem trenér neruší

Na hraně vyřazení se v NHL pohybuje Philadelphia a nabízí se tak možnost oslovit obránce Radka Gudase a útočníka Jakuba Voráčka. „Hráče v průběhu play off nerušíme, nemáme žádné zprávy," řekl Vůjtek na adresu obou hráčů Flyers. „Dneska už víme, že posil (z NHL) nebudeme mít tolik, kolik jsme předpokládali. Tím samozřejmě vzrůstá šance pro hráče z Evropy," přiznává trenér.

Dnes večer skončí finále KHL mezi CSKA Moskva a Magnitogorskem, za který nastupují útočníci Jan Kovář a Tomáš Filippi. „Hned po zápase jim budeme volat a uvidíme, v jakém jsou zdravotním stavu," řekl Vůjtek, jenž příští týden pozve i hráče Sparty a Liberce, až v extralize bude znám nový držitel Masarykova poháru.

Reklama

Související témata: