Hlavní obsah

NHL se mnou zacloumala, přiznal Sekáč. Ani po třech trejdech to ale v zámoří nebalí

Praha

Do přípravy hokejové reprezentace před MS se už zapojil i třiadvacetiletý útočník Jiří Sekáč, který během letošní sezóny kvůli různým trejdům oblékl dresy hned tří mužstev NHL. Na rovinu říká, že by si na šampionátu v Rusku rád spravil chuť.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Jiří Sekáč během tréninku hokejové reprezentace v Tipsport Areně v Praze.

Článek

Jak jste zvládl přesun ze zámoří?

Cesta z Arizony byla docela složitá, s několika přestupy plus výrazný časový posun. Ještě se vzpamatovávám a první trénink byl hodně náročný. Ve středu letíme do Finska a věřím, že tam už se dám do kupy a aklimatizační příznaky odezní. Jsem moc rád, že teď můžu být s reprezentací a trochu si spravit chuť a napravit dojem ze sezóny v NHL.

Bylo pro vás obtížné vystřídat hned tři kluby?

S člověkem taková věc zacloumá. Začíná vlastně pokaždé od začátku, pak se už i trochu bojíte, jak hrajete pod hrozbou dalšího trejdu, a váš hokej nestojí za moc. Bohužel v Anaheimu, kde jsem sezónu začínal, se dalo brzy vytušit, že mě výměna potká. Neměl jsem body, trenér mě moc nestavěl a nedařilo se celému týmu. Nedávali jsme góly, já sám se taky trápil v koncovce.

Sekáčova sezóna v NHL:
Anaheim221+2
Chicago60+1
Arizona110+2
Pozn.: Za klubem je uveden počet zápasů a góly + asistence.

Do toho jste si poranil kotník a definitivně ztratil místo v sestavě Anaheimu.

Přesně tak, během šesti týdnů léčení jsem přišel o dvacet zápasů a pak už jsem místo v sestavě zpátky nezískal. Tušil jsem, že tohle je tečka za působením u Ducks. Poslali mě do Chicaga, které je ale známé tím, že hodně obměňuje kádr před play off, takže tam se trejd dal taky čekat. Nakonec jsem tedy dohrál v Arizoně, v týmu bez naděje na play off.

Jak se ta různá stěhování projevila na vašem osobním životě?

Jsem teď sám, bez přítelkyně, pak je to všechno náročnější a starosti na vás doléhají ještě víc. Po trejdu do Chicaga jsem byl dva týdny na hotelu, a jakmile jsem si zařídil bydlení, zase mě poslali dál, do Arizony. Tam jsem taky začal na hotelu, ale nějak jsem to už s Coyotes dožil.

Tušíte, co s vámi bude dál?

V Arizoně teď vyhodili generálního manažera, takže v nejbližší době se tam moc podpisů asi dělat nebude. Určitě chci ale hrát dál NHL, i když pro mě letošní sezóna byla psychicky dost náročná. Nechci to ale úplně zahodit za hlavu, jsem připravený dál se prát o šanci. Když teď vydržím, tak se mi to vrátí.

Změnila vás NHL hodně jako hráče?

Docela jo, trend je v jednoduchosti, což poněkud ubírá moje hokejové přednosti, jsem spíš technik a hráč do kombinace. Abych si něco takového mohl dovolit, na to bych musel mít postavení v týmu. Když vám svěří jinou roli, nic s tím nenaděláte, tak se spíš snažíte přizpůsobit a děláte, co po vás chtějí. Jen občas si tam můžete dát něco svého a doufat, že to vyjde pozitivně, že si toho někdo všimne a ocení to.

Přijel jste si do reprezentace zvednout sebedůvěru?

Budu se snažit zkusit vyhrabat zbyteček sebedůvěry a vzpomenout si, jak jsem hrával tady. Věřím, že mi pomůže, když dám v národním mančaftu gól. Těšil jsem se na výbornou partu, určitě mě všechny ty anabáze v zámoří hodně zocelily.

Byl jste na mistrovství světa už před dvěma lety v Minsku, je pro vás i letošní šampionát velkou výzvou?

Neměl jsem zrovna produktivní sezónu, takže bylo jasné, že se na mě těžko někdo přijede podívat. Ale při šampionátu může být příležitost se předvést i s ohledem na červnové doplnění nominace na Světový pohár. Nikdo ale nemá nic jisté a ani nečekám, že bych dostal něco zadarmo.

Reklama