Hlavní obsah

Před 11 lety na Staromáku, teď přímo v akci. Jeden z největších zápasů, očekává Faksa

Moskva

V klukovských letech vždy světové šampionáty hltal, vybavuje si i ty z let 2004 a 2005, kdy česká hokejová reprezentace tak jako nyní narazila ve čtvrtfinále na Spojené státy americké. Útočník Radek Faksa snil, že i on si jednou na mistrovství světa zahraje, což se mu v Moskvě vyplnilo.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Útočník Radek Faksa na tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

Které čtvrtfinále proti Američanům si vybavíte jako první?

Nejvíc si pamatuju to v roce 2005 ve Vídni. Po dvou třetinách jsme prohrávali 0:2 a nakonec zápas i díky gólu současného asistenta trenéra Jaroslava Špačka otočili.

Vzpomenete si, kde jste na utkání koukal?

V tu dobu jsem zrovna byl v Praze a hrál hokejbal. Všichni fanoušci sledovali zápasy na Staroměstském náměstí, proti Americe jsem na něm byl i já.

Tehdy nakonec národní tým dokráčel až ke zlatu. O rok předtím hrál čtvrtfinále se Spojenými státy i doma v Praze. Pamatujete na smolnou prohru po nájezdech?

Samozřejmě. Tehdy mi bylo deset a vím, jak těžké bylo sehnat lístky. Dostal jsem se na zápas Ruska s Japonskem v Ostravě a i tak jsem byl šťastný, že jsem se mohl podívat na mistrovství.

Teď budete ve čtvrtfinále přímo na ledě. Co s vámi tohle vědomí dělá?

Uvědomuju si, že reprezentace je něco jiného než NHL. Bude to jeden z největších zápasů mé kariéry a pro vítězství udělám cokoliv.

Do Moskvy jste po náročném letu z Dallasu dorazil až v neděli. Už jste se stačil úplně zadaptovat?

Každým dnem se na trénincích cítím líp a líp. I když široké evropské kluziště, to je velký rozdíl. Odevšad je k brance dál, musíte hrát chytřeji, nejde tolik lítat jako v NHL.

Mohl by právě tento fakt být pro americký tým nevýhodou?

Sice už tu nějakou dobu jsou, pořád je ale pro ně velké kluziště nezvyk. Máme výhodu, že většina našich kluků hraje celou sezónu na širokém.

Trenéři vás nasazují do čtvrté útočné formace. Nepomýšlel jste na posun výš?

V každém týmu jsem v ní začínal. V juniorce v Kanadě, na farmě, i v NHL v Dallasu. Každý musí někde začít a vypracovat se. Naše čtvrtá lajna má trošku jinou úlohu než první tři. Ale to jsem věděl hned, jak jsem přijel. Trenéři nechtěli rozbíjet první tři útoky, když šlapou.

Jste rád, že po prvním utkání s Dánskem jste se přesunul z křídla na centra?

Určitě. Centra hraju skoro celý život a vyhovuje mi. Vždyť na křídle jsem odehrál jen pár zápasů. Ale je mi vlastně jedno, jaký post budu hrát. Hlavně ať tady uděláme úspěch.

Už jste si stačil projít centrum Moskvy?

Ještě jsem v něm nebyl. V úterý jsme s klukama přemýšleli, že zajdeme do Českého domu, ale padlo to.

Ani vidina svíčkové vás nezlákala?

Už tak mám z dlouhého letu těžké nohy a po svíčkové bych to už vůbec neodbruslil. Dám si ji až doma po turnaji.

Postoupí čeští hokejisté přes Spojené státy americké do semifinále MS?
Ano
88,2 %
Ne
11,8 %
Celkem hlasovalo 75306 čtenářů.

Reklama

Související témata: