Hlavní obsah

Svoboda daroval nadaci Jakuba Voráčka zlato z Nagana

Aktualizováno

Bývalý hokejista Petr Svoboda, střelec vítězného gólu z finále olympijského turnaje v Naganu, daroval svou zlatou medaili Nadaci Jakuba Voráčka, která podporuje pacienty s diagnózou roztroušené sklerózy (RS). Sám útočník Philadelphie, jenž nadaci založil loni se svou sestrou Petrou Klausovou, přispěl u příležitosti Mezinárodního dne roztroušené sklerózy 56 tisíci dolary (zhruba 1,4 miliónu korun), částkou odpovídající počtu kanadských bodů v sezóně.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Petr Svoboda (vpravo) věnoval svou zlatou medaili z Nagana k prodeji ve prospěch Nadace Jakuba Voráčka. Vlevo je útočník Flyers a uprostřed jeho sestra Petra Klausová.

Článek
Fotogalerie

"My si toho krásného gesta od Petra hrozně moc ceníme a vážíme. Byl tehdy jediným střelcem finále, v tom si myslím, že je ta medaile vzácná a jedinečná, unikátní. My ji nyní nabídneme k prodeji a myslíme si, že by to kupec měl zohlednit," řekla na středečním setkání s novináři Klausová, jíž lékaři diagnostikovali RS před třemi lety.

"Čím více kupec nabídne, tím více budeme mít prostředků, jež mohou někomu pomoci. Budeme čekat na nabídky, peníze následně zcela beze zbytku věnujeme těm, kterým pomohou," ujistila Klausová. "Je to od Petra fantastické gesto," dodal její bratr, mistr světa z roku 2010.

"Nikdy jsem nelpěl na věcech, tato medaile ale samozřejmě pro mě byla důležitá. Když jsem se dozvěděl, že Petra má diagnostikovanou roztroušenou sklerózu a že se s Kubou rozhodli založit nadaci, aby pomáhali dalším lidem, napadlo mě, že než aby ta medaile byla někde schovaná, může pomoct upozornit na to, co je v životě důležité," uvedl Svoboda.

"Sport je jedna věc, ale jestliže ta medaile pomůže rodinám a lidem, které ta nemoc postihla, bude to pro mě znamenat miliónkrát víc, než kdybych si ji nechal pro sebe. Jestli tím pomůžu, budu jedině rád," doplnil bývalý vynikající obránce a nynější agent, který zastupuje kromě jiných i Voráčka.

Voráček věří v lepší časy

Ten se na startu celého projektu zavázal, že bude nadaci podporovat 1000 dolary za každý kanadský bod, který si v NHL připíše. V uplynulé sezóně, která pro Flyers skončila v 1. kole play off, si Voráček připsal 55 bodů v základní části, ve vyřazovací fázi přidal ještě jeden navrch.

"Není to tolik, co jsem udělal předtím, ale na druhou stranu věřím, že horší už to být nemůže a už to bude vždycky v dalších sezónách jen více," řekl šestadvacetiletý Voráček.

Nadace už finančně podpořila 12 převážně individuálních žadatelů. Správní rada mezi ně rozdělila téměř 540 tisíc korun. "Máme za sebou devět měsíců intenzivní práce, včetně rozdělení prvních příspěvků, vlna sympatií a podpory nás velmi příjemně překvapila," uvedla Klausová.

I proto se svým sourozencem nastartovala i další nový projekt - organizaci eReS tým ČR. A hvězdný forvard ho podpořil dalšími 500 tisíci korun. "O RS se tady málo mluví, ale sami nemocní, jejich rodinní příslušníci a přátelé, ale i odborná veřejnost, ti všichni nám psali a nabízeli pomoc a ptali se, jak se mohou zapojit," uvedla Klausová.

"Řekli jsme si, že nám chybí prostor, kde všichni tito lidé spolu mohou komunikovat a být součástí určité komunity. A také nám tady chyběl silný hlas, který bude podporovat lidi s RS a bude pomáhat prosadit práva pacientů s RS a zlepšit jejich léčbu, a tím i život," řekla Klausová.

Reklama

Související témata: