Hlavní obsah

Voráček se Jágrovu rozhodnutí oželet Světový pohár nediví: Nemůže hrát do šedesáti!

Praha

Když hokejista Philadelphie Jakub Voráček sledoval na dálku mistrovství světa v Rusku, vybavil si svůj debut na šampionátu v roce 2010. „Kluky taky pořádně nikdo neznal, ale hráli výborně. I když čtvrtfinále nevyšlo, bylo vidět, že máme pořád hodně talentovaných hokejistů,“ tvrdil útočník Flyers.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Jakub Voráček přidal na konto nadace, která podporuje pacienty s diagnózou roztroušené sklerózy, tisíc dolarů za každý bod v NHL, který si za sezónu připsal. Vpravo je Voráčkova sestra Petra Klausová.

Článek

Myslíte, že výkony týmu v Moskvě můžou být inspirací pro zářijový Světový pohár, kde se s českým úspěchem moc nepočítá?

Kanada klidně sestaví čtyři týmy, které to můžou vyhrát, ale ne pokaždé je to jen o jménech. Záleží, jak si ten tým sedne, jaká je parta. Když padáte na ledě po držce a všichni dělají, co mají, tak ten tým je úspěšný.

Už se těšíte?

Je to před sezónou a budou tam ti nejlepší hráči z NHL, takže je to trochu jiná akce než mistrovství světa. Rozhodně to bude hodně zajímavé.

Počítal jste s tím, že nejproduktivnější Čech základní části Jaromír Jágr nepřehodnotí své rozhodnutí ukončit reprezentační kariéru?

Nijak moc jsem to neprožíval. Bral jsem to tak, že už loni ohlásil konec. Prostě nejede, nemůže hrát do šedesáti.

Takže se větší odpovědnost navalí i na vás.

Dříve nebo později by se to stalo, že Jágr s námi nebude. Takže my ostatní musíme, nechci říct převzít žezlo, protože to Jardovi zůstane asi na dlouhou dobu, ale dát se dohromady jako tým.

Možná nebude na vás ani tolik tlaku, když jsou Češi považováni za outsidery...

Je teprve květen. Před turnajem máme ještě tři přípravné zápasy, takže více uvidíme v září. Ale na mistrovství bylo vidět, že pořád máme hodně talentované kluky.

Hrát ale v Torontu proti nejsilnějším výběrům Kanady a USA bude něco jiného, nemyslíte?

Samozřejmě to bude těžké. Bude to mít vysokou kvalitu, všichni hráči budou natrénovaní z léta a budou mít perfektní fyzickou kondici, nikdo nebude zraněný. Určitě to bude mít vysoké tempo.

Vy jste byl ve Flyers považovaný za železného muže, ale zranění se vám na konci základní části nevyhnulo. Co se přihodilo?

Kdybych vám to řekl, tak bych dostal na držku od (manažera) Hextalla, takže to nemůžu moc komentovat. Vědělo se ale, že jsem měl zraněnou nohu, a když jsem se pak vrátil, tak jsem v ní neměl sílu, jakou bych chtěl. Pro mě to bylo první velké zranění v životě, co jsem měl. Příště už budu rozumnější a zkušenější, kdyby se něco takového stalo.

O mistrovství v Rusku jste tedy vůbec neuvažoval?

Nejel jsem nejen kvůli tomu, že noha nebyla stoprocentně v pořádku, ale neměl jsem takovou výkonnost, jakou bych chtěl mít. Pro mě je důležitý, abych v nároďáku nechal všechno, a na to jsem na konci sezóny, abych byl upřímný, neměl. Pro mě bylo důležité, abych tu nohu doléčil a začal hrát dobře v září.

Reklama

Související témata: