Hlavní obsah

Kapitánem na SP bude Plekanec. Krejčí bojuje s časem, dostane zelenou?

Jan Škvor, Libor KalousSport.cz
Aktualizováno

Dlouhé rozhodování o osobě kapitána pro Světový pohár? Vůbec ne! Hlavní trenér české hokejové reprezentace Josef Jandač se se svým realizačním týmem shodl, že céčko na dresu na zářijové akci v Torontu bude nosit Tomáš Plekanec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Plekanec bude kapitánem české reprezentace na Světovém poháru.

Článek

„Tuhle představu jsme měli už delší dobu, jen jsme ji nevyhlásili veřejně. Volba padla na Tomáše jednohlasně," uvedl dnes Jandač. Plekanec dělal kapitána národního týmu i před dvěma lety na olympiádě v Soči a na světových šampionátech v roce 2012 a letos v Rusku.

Jméno Plekancových zástupců zatím Jandač prozradit nechtěl. I s ohledem na to, že u jednoho z aspirantů na tuto funkci stále není jisté, jestli blížící se vrcholnou akci roku stihne. Útočník Bostonu David Krejčí už sice po operaci kyčle trénuje na ledě, definitivní verdikt o jeho účasti na Světovém poháru padne koncem týdne.

„David se připravuje v Bostonu pod drobnohledem lékařů, ode dneška trénuje na ledě v plné zátěži. Čekáme, jak se situace vyvine, koncem týdne si zavoláme," prohlásil generální manažer reprezentace Martin Ručinský.

„Neustále jsme v kontaktu, David se cítí dobře a jeho rehabilitace probíhá podle plánu, možná ještě o trochu lépe. Doteď bruslil jen zlehka, aby kyčel příliš nezatěžoval. Tak uvidíme, jak bude vypadat po větší zátěži. Jde o to, aby se dostal do kondice a byl schopný hrát ostré zápasy. A samozřejmě musí dostat i souhlas lékařů Bostonu, nemůže si dělat, co chce," ví Ručinský.

O Hertla se Ručinský nebojí

Ostatní nominovaní hráči jsou však v pořádku. To platí i o útočníkovi San Jose Tomáši Hertlovi, jenž uplynulou sezónu nedohrál, neboť si poranil vnitřní postranní vaz v koleni. „Měl strach, aby se uzdravil a nebyl poloviční. Ale cítí se výborně, trénuje naplno, žádné omezení necítí. Teď odletěl do San Jose, aby mu doktoři dali zelenou. Ale nebojím se, myslím, že to bude v pořádku," soudí Ručinský.

A komplikace neočekává ani u jiného forvarda Vladimíra Sobotky, který sice patří Omsku, s klubem ze Sibiře se ale nepřipravuje a touží po návratu do St. Louis do NHL. „Počítáme s tím, že má platný kontrakt s Omskem a Ruská hokejová federace nám garantovala jeho uvolnění pro Světový pohár," řekl Jan Černý, manažer národního týmu.

Světový pohár se uskuteční od 17. září do 1. října v Air Canada Centre v kanadském Torontu. Český národní tým narazí v základní skupině, z níž do semifinále postoupí dva nejlepší celky, na domácí Kanadu (17. září), výběr Evropy (19. září) a Spojené státy americké (22. září). Naposledy se Světový pohár uskutečnil v roce 2004, Češi na něm pod vedením trenéra Růžičky došli do semifinále, kde nestačili na Kanadu.

Češi se před turnajem sejdou již tuto neděli v Praze. 8. září sehrají přípravu v Petrohradu s domácí sbornou, odveta se uskuteční o dva dny později v pražské O2 areně. Generálkou na Světový pohár pak bude 15. září duel s výběrem Ameriky do 23 let v Pittsburghu.

Nominace české hokejové reprezentace na Světový pohár:
Brankáři:
Petr Mrázek (Detroit/NHL)
Michal Neuvirth (Philadelphia/NHL)
Ondřej Pavelec (Winnipeg/NHL).
Obránci:
Radko Gudas (Philadelphia/NHL)
Michal Kempný (Chicago/NHL)
Roman Polák (San Jose/NHL)
Andrej Šustr (Tampa Bay/NHL)
Zbyněk Michálek (Arizona/NHL)
Michal Jordán (Carolina/NHL)
Jakub Nakládal (Calgary/NHL)
Útočníci:
David Krejčí (Boston/NHL)
David Pastrňák (Boston/NHL)
Michael Frolík (Calgary/NHL)
Martin Hanzal (Arizona/NHL)
Tomáš Hertl (San Jose/NHL)
Ondřej Palát (Tampa Bay/NHL)
Tomáš Plekanec (Montreal/NHL)
Vladimír Sobotka (Omsk/KHL)
Jakub Voráček (Philadelphia/NHL)
Radek Faksa (Dallas/NHL)
Aleš Hemský (Dallas/NHL)
Milan Michálek (Toronto/NHL)
Dmitrij Jaškin (St. Louis/NHL)
Je Tomáš Plekanec - jako kapitán hokejové reprezentace pro Světový pohár - správnou volbou?
Ano, nebyla lepší možnost!
94,9 %
Ne, volil(a) bych jiného hráče
5,1 %
Celkem hlasovalo 4563 čtenářů.

Reklama

Související témata: