Hlavní obsah

Rozhodnuto. Za Krejčího byl povolán Červenka

Praha
Aktualizováno

Problém vyřešen. Zraněného útočníka Bostonu Davida Krejčího nahradí na Světovém poháru Roman Červenka, útočník HC Fribourg-Gottéron. Lékaři bostonského klubu třicetiletému útočníkovi start zakázali s odůvodněním, že po jarní operaci kyčle není úplně v pořádku, proto trenéři museli rychle najít náhradu. Změnu v nominaci již potvrdili i pořadatelé turnaje, NHL a NHLPA.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník Roman Červenka v dresu národního týmu.

Článek
Fotogalerie

„David Krejčí měl být jedním z našich klíčových hráčů, ale zdravotní stav mu účast bohužel nedovoluje, což musíme respektovat," uvedl trenér Josef Jandač.

„Roman Červenka bude patřit k nejzkušenějším, má za sebou řadu startů na velkých světových turnajích. Sezóna pro něj již začala a k týmu se připojí koncem příštího týdne, před odletem do zámoří," dodal hlavní kouč.

Na začátku týdne ještě trenéři věřili, že Krejčí pojede. „Další den blíž (k návratu), samozřejmě po zranění to nějakou dobu trvá. Jsem spokojený, kde právě teď jsem, každý den jsem o krok dál. Těším se na zítra," byl ještě v pondělí po tréninku spokojený třicetiletý rodák ze Šternberku.

Lékaři Bostonu řekli ne

Všichni věděli, že nic není stoprocentní. Vše záleželo na zdravotním progresu. A také postoji klubu, kde Krejčí hraje. „David se připravuje v Bostonu pod drobnohledem lékařů, od pondělí trénuje na ledě v plné zátěži. Čekáme, jak se situace vyvine, koncem týdne si zavoláme," prohlásil Ručinský v pondělí.

V pátek přišla ze zámoří zpráva, že lékaři Krejčího na Světový pohár nepustí. Trenéři za něj museli vzít jiného útočníka. V úvahu přicházela trojice Roman Červenka, Radim Vrbata a Jiří Hudler. Nakonec trenéři zvolili Červenku.

Červenka sehrál v národním mužstvu 124 utkání, ve kterých nastřílel 33 branek. Zúčastnil se dvou olympijských turnajů (2010, 2014) a šesti světových šampionátů (2009, 2010, 2011, 2014, 2015, 2016), pomáhal vybojovat zlato na mistrovství světa 2010 a bronz na mistrovství světa 2011.

Bývalý hráč Slavie, Omsku i Lva Praha hrál v NHL ve zkrácené sezóně 2012/2013, kdy v dresu Calgary zaznamenal v 39 zápasech 17 bodů a vstřelil 9 gólů. V KHL se stal v roce 2011 nejlepším střelcem.

Světový pohár se uskuteční od 17. září do 1. října v Air Canada Centre v kanadském Torontu. Český národní tým narazí v základní skupině, z níž do semifinále postoupí dva nejlepší celky, na domácí Kanadu (17. září), výběr Evropy (19. září) a Spojené státy americké (22. září). Naposledy se Světový pohár uskutečnil v roce 2004, Češi na něm pod vedením trenéra Růžičky došli do semifinále, kde nestačili na Kanadu.
Je Roman Červenka správnou volbou za Davida Krejčího?
Ano
51,3 %
Ne
44,5 %
Nevím
4,2 %
Celkem hlasovalo 5058 čtenářů.

Reklama

Související témata: