Hlavní obsah

Hudler odmítl jet na Světový pohár, Ručinský volal i Jágrovi. Povolán byl Birner

Praha
Aktualizováno

Když se v pátek vedení české hokejové reprezentace dozvědělo o omluvence útočníka Davida Krejčího pro Světový pohár, jako náhradu za něj členové realizačního týmu uvažovali o Jiřím Hudlerovi. Ten se ale generálnímu manažerovi Martinu Ručinskému omluvil s tím, že startovat na prestižním turnaji nechce. Povolán tak byl Roman Červenka. Místo dalšího omluveného Radko Gudase byl do obrany nominován Tomáš Kundrátek, Náhradníkem za Tomáše Hertla je Michal Birner z Čeljabinsku.

Ručinský o změnách v nominaci

 
Článek
Fotogalerie

„O Jirku Hudlera jsme měli zájem, rozhodli jsme se ho oslovit. V pátek jsem se mu nedovolal, proto jsem mu poslal zprávu. Ani na tu nereagoval. V sobotu jsem to zkusil znovu, výsledek byl ale ten samý," uvedl na nedělním úvodním srazu národního týmu v pražském hotelu Hilton Martin Ručinský.

Hudlerovo „ne" se pak doslechl od hráčova agenta Petra Svobody. „Řekl mi, že Jirka jet nechce. Prý se chce pořádně připravit na sezónu v Dallasu, což respektuju a chápu. Jirkovi nic nezazlívám. Přeju mu, ať se mu daří, ať je teda stoprocentně připravený a má výbornou sezónu," prohlásil Ručinský.

V záplavě omluvenek se proto Ručinský ještě jednou obrátil i na Jaromíra Jágra, který po loňském světovém šampionátu dal reprezentaci sbohem a několikrát zopakoval, že jeho rozhodnutí platí i nadále.

Hertla nahradil Birner

„S Jardou jsem mluvil před týdnem nebo deseti dny, chtěli jsme vědět, jestli by jeho start na Světovém poháru připadal v úvahu. Ale situace kolem něj je pořád stejná, má pořád ten samý názor," prohlásil Ručinský.

Místo Krejčího, který se nestačil dát stoprocentně dohromady po operaci kyčle, tak padla volba na Romana Červenku. "Jeho uvolnění bylo komplikovanější, švýcarský Fribourg nám ho nejprve nechtěl uvolnit vůbec. Nakonec souhlasil, ale pustí nám ho až 10. září po ligovém zápase. O den později odlétáme do zámoří, to stihne," potěšilo Ručinského.

Gudase, jenž si na tréninku přivodil vlasovou zlomeninu zápěstí, zase nahradí Tomáš Kundrátek ze Slovanu Bratislava. „Ještě to nemáme oficiálně potvrzené, odpoledne bychom ale měli mít souhlas od jeho klubu i NHL. Dnes ho ještě čeká soutěžní zápas, už večer by se k nám ale eventuálně mohl připojit," prozradil Ručinský.

Náhradou za Hertla se stal Michal Birner, který stejně jako Kundrátek dorazí v neděli večer. "Pro Michala jsme se rozhodli z více důvodů. Je to univerzál, který může hrát na kterémkoli postu. Vezme jakoukoliv roli v týmu, je to bruslivý hráč. Navíc mu vyšla loňská sezóna včetně mistrovství světa," vysvětluje sázku na Birnera hlavní trenér národního týmu Josef Jandač.

Hráči dnes absolvovali vstupní lékařské prohlídky

Ztráta Hertla, Krejčího a Gudase Ručinského pochopitelně velmi mrzí. "Krejčí byl pro nás klíčový hráč, centr do první lajny. Navíc jsme s ním počítali i pro přesilovky a oslabení. Je to velká ztráta, ale zdraví je přednější. Hertl byl hráč do jednoho z prvních dvou útoků. Radko Gudas je zase kvalitní tvrdý bek s dobrou střelou," vypočítal generální manažer reprezentace.

"Co se týče Tomáše Hertla, nevím přesně, co se stalo. Mluvil jsem s Kolářem, který se o něj staral celé léto. Víceméně říkal, že má Tomáš koleno v pořádku, že je připravený. Pak mi ale Tomáš volal, že ho San Jose nechce uvolnit. Koleno prý není stoprocentní, takže nemůže jet. Stehenní sval nemá stoprocentní, nemá v něm takovou sílu."

Reprezentanti dnes v hotelu Hilton absolvovali vstupní lékařské prohlídky. Ručinský věří, že by po nich národní tým nebude muset počítat další ztráty. "Doufám, že všechno bude v pořádku a žádné komplikace mít nebudeme, ale je to hokej."

Vedení týmu dnes oznamilo také asistenty kapitána českých hokejistů Tomáše Plekance. Na Světovém poháru jimi budou útočníci Jakub Voráček a Aleš Hemský

Od pondělí už se budou reprezentanti připravovat na ledě, 8. září sehrají přípravu v Petrohradu s domácí sbornou, odveta se uskuteční o dva dny později v pražské O2 areně. Generálkou na Světový pohár pak bude 15. září duel s výběrem Ameriky do 23 let v Pittsburghu.

Světový pohár se uskuteční od 17. září do 1. října v Air Canada Centre v kanadském Torontu. Český národní tým narazí v základní skupině, z níž do semifinále postoupí dva nejlepší celky, na domácí Kanadu (17. září), výběr Evropy (19. září) a Spojené státy americké (22. září).

Nominace českých hokejistů na Světový pohár v Torontu (17. září - 1. října):
Brankáři:
Petr Mrázek (Detroit Red Wings/NHL)
Michal Neuvirth (Philadelphia Flyers/NHL)
Ondřej Pavelec (Winnipeg Jets/NHL)
Obránci:
Michal Jordán,
Jakub Nakládal (oba bez angažmá),
Michal Kempný (Chicago Blackhawks/NHL)
Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL)
Zbyněk Michálek (Arizona Coyotes/NHL)
Roman Polák (Toronto Maple Leafs/NHL)
Andrej Šustr (Tampa Bay Lightning/NHL)
Útočníci:
Michal Birner (Traktor Čeljabinsk/KHL)
Radek Faksa (Dallas Stars/NHL)
Aleš Hemský (Dallas Stars/NHL)
Roman Červenka (Fribourg-Gottéron/Švýc.)
Michael Frolík (Calgary Flames/NHL)
Martin Hanzal (Arizona Coyotes/NHL)
Dmitrij Jaškin (St. Louis Blues/NHL)
Milan Michálek (Toronto Maple Leafs/NHL)
Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning/NHL)
David Pastrňák (Boston Bruins/NHL)
Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens/NHL)
Vladimír Sobotka (Avangard Omsk/KHL)
Jakub Voráček (Philadelphia Flyers/NHL)
Je odmítnutí Jiřího Hudlera oslabením pro český tým?
Ano
67,8 %
Ne
28,7 %
Nevím
3,5 %
Celkem hlasovalo 18705 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko