Hlavní obsah

Jandač: Hudlera asi štvalo, že nebyl v původní nominaci. Chápu ho

Praha

Zatímco s možnou absencí Davida Krejčího na Světovém poháru počítal, ztráta Tomáše Hertla s Radko Gudasem ho zaskočila. Trenér české hokejové reprezentace Josef Jandač proto v posledních dnech se svými asistenty spřádal plány, jak trio marodů nahradit. Oslovil i Jiřího Hudlera, dvaatřicetiletý útočník ale prostřednictvím svého agenta vzkázal, že účast na turnaji v Torontu nemá zájem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Josef Jandač na srazu hokejové reprezentace před Světovým pohárem v prážském hotelu Hilton.

Článek
Fotogalerie

Ručinský o změnách v nominaci.

Nejste z Hudlerova rozhodnutí trochu zklamaný?

Má na to právo. Nezařadili jsme ho do původní nominace a zkrátka se bude připravovat na nové angažmá (Hudler podepsal smlouvu v NHL s Dallasem). Naprosto ro respektuju a chápu ho.

Necítíte to tak, že v něm zůstala určitá hořkost, když jste jej nenapsali do původních nominací?

Je to možný, asi ho to štvalo. Diskutovali jsme to ze všech stran a nakonec učinili rozhodnutí. Teď jsme pro něj měli prostor v prvních dvou pětkách i do přesilovky, ale už byl asi nastavený jinak.

Byly pro vás poslední dny hodně složité?

Neustále jsme byli na telefonu a zjišťovali aktuální informace. Davidu Krejčímu jsme chtěli do poslední chvíle nechat prostor, o otazníku kolem jeho startu jsme věděli. U nikoho dalšího jsme s něčím podobným nepočítali. Pořád jsme politicky bojovali o Tomáše Hertla, snažili jsme se domluvit se San Jose, jenže to nešlo.

Proč Žraloci Hertla nepustili?

Tomáš trénoval naplno, nic ho neomezovalo, navíc do prvního utkání na Světovém poháru pořád zbývá dost času. I doktor Pavel Kolář, který ho měl na starosti, si myslí, že by byl připravený. Stanovisko klubu ale bylo jiné a těžko proti němu jít. To by se ten kluk musel sám postavit klubu, jenže na to ještě nemá takovou pozici.

Nakonec jste tedy povolal Michala Birnera. Co hovořilo v jeho prospěch?

Pro Michala jsme se rozhodli z více důvodů. Je to univerzál, který může hrát na kterémkoli postu. Vezme jakoukoliv roli v týmu, je to bruslivý hráč. Navíc mu vyšla loňská sezóna včetně mistrovství světa. U všech náhradníků jsme vybírali typově podle postů, jenom jsme museli přeskupit formace.

Tomáš Kundrátek vás taky přesvědčil na světovém šampionátu, že?

Byli jsme s ním spokojení, je to dobrý bruslař a mobilní obránce. Sice asi není tak tvrdý a nebudí takový respekt z fyzické hry jako Gudy (Radko Gudas), ale nemyslím si, že by byl ve srovnání s ním horší bruslař. Navíc má i jiné přednosti.

Nově povolaní útočníci Červenka s Birnerem i obránce Kundrátek působí v evropských soutěžích. Neuvažoval jste, že byste kádr doplnil spíše o hráče ze zámoří, když se Světový pohár hraje na úzkém kluzišti?

Musím oslovovat hráče, kterým věřím, a kteří mají dané parametry. Výběr v NHL se nám poměrně zúžil, moc hráčů už tam nemáme. Takzvaní veteráni už udělali pro český hokej hrozně moc a na tak brzký začátek sezóny by se ani nemuseli připravit.

Mladí Jakub Vrána s Pavlem Zachou nepřipadali v úvahu?

Máme je v okruhu náhradníků, kdyby se ještě někomu něco stalo.

A co Radim Vrbata?

Uvažovali jsme o něm v okamžiku, kdy v polovině srpna podepsal smlouvu s Arizonou. Do té doby ne, protože sám nevěděl, co s ním bude dál, když mu ve Vancouveru skončila smlouva. Ale do výběru jsme ho nakonec nezařadili a ani nezařadíme.

Říkáte si alespoň, že všechno špatné jste si už snad vybrali a další komplikace už nepřijdou?

Okruh náhradníků pořád máme, protože se může, nedej bože, něco stát. Jak se to vyvíjí, tak předpokládám, že v pondělí dostane na tréninku někdo pukem do nártu a jede do Motola...

Je odmítnutí Jiřího Hudlera oslabením pro český tým?
Ano
67,8 %
Ne
28,7 %
Nevím
3,5 %
Celkem hlasovalo 18705 čtenářů.

Reklama