Hlavní obsah

Odvedeni. Hokejisté před Světovým pohárem prošli vyšetřením pod dohledem NHL

Libor Kalous, Jan ŠkvorSport.cz

Hokejová reprezentace se v neděli sešla před Světovým pohárem v hotelu Hilton. První kroky hráčů vedly pod ruce lékařů. Netradiční ordinace, ale povinnost před startem turnaje, který se uskuteční za dva týdny v Torontu. Akci pořádá NHL s Hráčskou asociací NHLPA, proto podrobná debata nad jejich zdravím.

Lékařská prohlídka po vzoru NHL

 
Článek

„Toto se dělá každý rok před začátkem NHL, vyšetřuje se, jak jsou hráči schopni poznat předměty, jak chodí, jestli si pamatují měsíce tam i zpátky. Toto vyšetření je základní linií. Pokud má potom hráč otřes mozku, z tohoto se vychází, hráč jde na vyšetření opět, pokud ho neabsolvuje na stejné úrovni, nemůže nastoupit," vysvětlil postup lékař české hokejové reprezentace Tomáš Vyskočil.

On ale samotnou proceduru neměl pod palcem. V Praze na vše dohlížel přímo člověk z NHL. Tím byl zástupce zámořské soutěže William Hartrich z Buffala.

V neděli všichni prošli

Několik stránek otázek a vyšetření, které trvá dvacet až třicet minut. „Hráči prochází neuropsychologickým vyšetřením. Také ortopedickým a běžným interním, tak jak to znáte u českého praktického lékaře," snažil se popsat Vyskočil celý proces.

Ale jaké předměty hokejisté musí například poznávat, neodpověděl, protože nevěděl. On dostane až konečnou odpověď, zda hráč prošel, neprošel. V neděli na srazu byli všichni uznáni, odvedeni na Světový pohár.

„NHL toto sleduje docela dlouho, začalo se o tom mluvit hodně na konferenci v Curychu v roce 2012. V podstatě to je v NHL standard. Tady jdete zvlášť k jednotlivým lékařům, tam to mají vše sesumírované, u nás taková vyšetření standardem nejsou," dodal Vyskočil.

Ve čtvrtek zápas s Ruskem

„EKG, testy kvůli otřesům mozku, prohlídnou vás ortopedi, oční, zubní. Je to poměrně důkladné, nic se nenechává náhodě," popsal procedury Andrej Šustr, obránce Tampy Bay.

Hokejová reprezentace se dnes bude připravovat v O2 Areně, kde hráče čeká první trénink. Ve středu odletí do Petrohradu a o den později sehraje přípravné utkání s Ruskem. To si zopakuje v sobotu v Praze se stejným soupeřem, v neděli poté české mužstvo odletí do Pittsbughu, kde čeká hráče pod vedením trenéra Josefa Jandače závěrečná příprava před Světovým pohárem.

Reklama

Související témata: