Hlavní obsah

Habán z Tampy potká v Torontu polovinu svého týmu. Budeme víc rozehraní, doufá

Praha

Ví, jaké je hrát ve finále Stanley Cupu. Dres národního týmu měl ale na sobě naposledy ještě jako junior na šampionátu v Kanadě. Pětadvacetiletý obránce hokejistů Tampy Bay Andrej Šustr zažije před Světovým pohárem premiérové zápasy za seniorskou reprezentaci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Andrej Šustr na srazu hokejové reprezentace před Světovým pohárem 2016.

Článek

Při mistrovství světa dvacítek v Saskatchewanu 2010 byli mezi jeho spoluhráči i Michal Kempný a Michal Jordán, s nimiž teď na ostře sledované akci bude především bránit akcím soupeřů. Z tehdejší sestavy ale bude citelně chybět Radko Gudas, jenž byl více než dvě sezóny Šustrovým parťákem v kabině Lightning v NHL.

„Radko je kvalitní defenzívní bek, který by nám hodně pomohl. Když ale kvůli zranění nemůže nastoupit, tak se tím zvyšují možnosti ostatních hráčů," tvrdí Šustr, který prý nováčkovskou nervozitu nepocítí. „Vždyť znám všechny kluky z NHL."

Světový pohár startuje v Torontu už příští týden a česká defenzíva je v zámoří stále předmětem uštěpačných poznámek. „Výrazná jména nám opravdu chybí, nemáme na soupisce hvězdy jako ostatní mužstva. Naše hra musí být víc týmová. Když dodržíme systém, tak nějaký úspěch přijít může," myslí si dvoumetrový habán z Tampy.

Jeho cesta do velkého hokeje vedla přes univerzitu v Nebrasce, kde na sebe upozornil řadu manažerů z nejlepší soutěže světa. Upsal se nakonec Lightning, kteří budou mít na SP nejpočetnější zastoupení ze všech týmů NHL – 12 hráčů. Vedle Čechů Šustra s Ondřejem Palátem jsou v nominacích Kanaďan Stamkos, Američan Bishop, Švédové Hedman a Stralman, ruské kvarteto Kučerov, Naměstnikov, Nestěrov, Vasilevskij, Fin Filppula a v týmu Severní Ameriky do 23 let figuruje další Kanaďan Drouin.

Yzerman jako na trní

„Náš mančaft to může jenom obohatit a pomůže nám to do sezóny. Budeme víc rozehraní," poznamenal Šustr, ačkoli generální manažer Lightning Steve Yzerman bude nejspíš jako na trní, aby se mu při Světovém poháru někdo nezranil.

Poslední léta je český obránce z floridského týmu zvyklý na kratší odpočinek, než má většina hokejistů z NHL. Letos si v play off zahrál ve finále Východní konference, loni se s Tampou prodral až do poslední série celé sezóny. „Prakticky celé léto jsem pak trávil v Americe, jen poslední tři týdny jsem v Česku," tvrdil hráč, který pochází z Plzně.

Právě tam ale občas slyšel, že na velký hokej nemá ani náhodou a musel překousnout, když byl posílán na hostování do Mariánských Lázní. Za outsidera je nyní zámořským pohledem považován celý český tým. Šustr to ale zase tak černě nevidí.

„Nikdo teď nemůže vědět, jaká bude aktuální forma týmů. Pořád si o tom čteme, všichni se nás na to ptají, ale nějakou kvalitu taky máme. Ztratili jsme sice výborné hráče, ale když se semkneme, tak můžeme ze skupiny postoupit do semifinále."

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko