Hlavní obsah

Kdo by vsadil na Řecko před Eurem? Nikdo. Taková je naše pozice v očích novinářů, říká Birner

Praha

Slavil ligový titul ve Finsku, loni v extraligovém Liberci také. Nezůstal a odešel do KHL, kde v létě podepsal Michal Birner smlouvu s Traktorem Čeljabinsk. Před pár dny byl dodatečně povolán do reprezentace, bude členem týmu pro Světový pohár. „Překvapení to je, jsem rád, že jsem tady. Už nejsem úplně nejmladší, něco mám za sebou, těším se,“ přiznal třicetiletý útočník na srazu národního týmu v O2 Areně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Michal Birner.

Článek

Před pár týdny zaskočil Birner liberecké vedení, když se rozhodl zabalit a vyrazit podepsat do Ruska. Nyní je překvapen on, ale příjemně. I když indicie, že by mohl být kontaktován ve spojení s turnajem v Torontu, měl.

„Něco se ke mně doneslo, lidi ze svazu mě kontaktovali. Když jsem odcházel a podepsal Čeljabinsku, tak jsem tomu moc nevěnoval pozornost, měl jsem své starosti tam. V sobotu mě ale kontaktoval Pepa Jandač (reprezentační trenér)," řekl v rozhovoru po prvním tréninku.

Nižší americké soutěže, Finsko, KHL, česká extraliga. Destinace, kde forvard sbíral hokejové zkušenosti. Ty předvedl i na mistrovství světa v tomto roce, když si v osmi zápasech připsal sedm bodů.

„Když jsem podepsal do Liberce a někdo by mi řekl, že to takto všechno bude, tak bych mu nevěřil. Jenže sezóna v Liberci mi dala strašně moc, měl jsem štěstí, že jsem narazil na skvěle fungující tým, organizaci. Stal jsem se tam určitě lepším hráčem, chtěl bych zase na dálku poděkovat," stále nezapomněl Birner na angažmá pod Ještědem.

V Liberci měl podporu

Liberečtí Tygři mu dali důvěru, prostor. Takový neměl ve Lvu. „Tam jsem neměl třeba takovou pozici a dával jsem hokeji stejně jako teď, ale moje role byla úplně jiná, V Liberci jsem od prvního dne znal svoji roli, to se pak každému hráči hraje úplně jinak. Sezóna je dlouhá, i když se mi třeba nedařilo, tak jsem věděl, že tam je tým skvělých koučů, kteří se mi snažili pomoct. Pomohli mi hlavně psychicky," vracel se rodák z Litoměřic opět k týmu nejvyšší české soutěže.

Teď ho čeká další role, opět reprezentační. „Něco málo mi Pepa (trenér Jandač) naznačil, ale po prvním zápase může být všechno jinak. Mně je to úplně jedno. Budu dělat to samé, vše na 110 % jako ve Lvu a v Liberci, odevzdám své maximum," nepochybuje Birner, který se také nevyhnul názorům ze zámoří. Česko má patřit mezi outsidery.

„To není jen v Americe, v Čechách se píšou různé věci, já na to moc nekoukám, nereaguju. Mistrovství Evropy ve fotbale vyhrálo taky Řecko, je jedno jakým stylem, ale vyhrálo. Před Eurem by na ně nikdo nevsadil ani korunu. Taková je naše pozice v očích novinářů. Já jsem měl z prvního tréninku skvělý pocit, mělo to tempo, Celkově je vše na úrovni, komunikace s trenéry funguje, vše je špička. Nemáme takové individuality, ale dáme do toho všechno," věří národnímu týmu muž, který nahradil v nominaci Tomáše Hertla ze San Jose.

"V minulé sezóně by si také asi sotva někdo myslel, že v šesti zápasech porazíme pětkrát Rusko. Vsadil si na nás někdo na úvod mistrovství světa s Ruskem? Taky jsme to zvládli. Rozhodují maličkosti a oddanost týmu," dodal Birner.

Reklama

Související témata: