Hlavní obsah

Manuál NHL zaručil Čechům i luxus v obřím airbusu

Martin Kézr (Petrohrad)Sport.czPrávo

Všechno kolem Světového poháru šlape podle not pořádající NHL. České hokejisty do Petrohradu dopravil obří airbus Air Canada. Letadlo pro 266 pasažérů zaplnila jen čtyřicítka cestujících, takže reprezentanti měli na palubě speciálu veškerý komfort.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Josef Jandač během odletu české výpravy do Ruska.

Článek
Fotogalerie

Hokejisté před odletem do Ruska najeli na speciální režim NHL

„Bylo to velmi příjemné cestování. Nechci vypadat zhýčkaně, ale v zámořské lize prakticky standard. Nejdůležitější je, že na luxusních sedačkách první třídy, které připomínaly gauč, jsme se mohli v pohodě natáhnout," přiblížil 22letý útočník Dallasu Radek Faksa.

I když měli hráči v nohách trénink, většina z nich po 135minutovém letu vystupovala svěží. „Pěkně jsem si odpočinul, při takovém cestování není člověk vůbec rozlámaný," pochvaloval si kapitán Tomáš Plekanec. „Každý si dá po tréninku s chutí dvě hodinky klidu, tohle vyšlo vlastně úplně stejně. Probudili jsme se v Petrohradě, žádný problém," dodal Faksa.

Manuál NHL přesně určuje i takové detaily jako je počet kusů ovoce na palubě či luxusní způsob podávání pozdního oběda, umožňující volbu mezi kuřecími prsy na zelenině nebo lasagnemi. Vše bylo servírováno s prostíráním a na porcelánových talířích s příbory ze stříbra. A nechyběly ani nahřáté ručníky s antibakteriálním gelem. „Hodně příjemné," liboval si Faksa.

Neuvirth měl problém s celníky

„Servis skutečně perfektní, v některém směru až trošku nad rámec," přiblížil asistent trenéra Jaroslav Špaček. „Co já si pamatuji ještě ze své kariéry v NHL, tak nejlepší, čím jsem tam letěl, tak byl Floridou vypůjčený speciál basketbalistů Miami. Tam byl člověk poloviční než to sedátko a na palubě měli i bar," vzpomínal.

I odbavení po příletu měli hráči ve stylu VIP. „Jediné zdržení nastalo až při celní kontrole, ale s tím tak trochu musíte v Rusku počítat" prozradil Špaček. Horkou chvilku prožil Michal Neuvirth kvůli nesrovnalostem údajů v pasu a vízu. „Nakonec chybu objevili na své straně a pustili mě sem," usmál se brankář patřící mezi tři debutanty v národním týmu.

Regule NHL navíc určují jednotné obleky celé české reprezentaci. „Hráči mohli letět bez kravat, my jako trenéři je měli povinné. Pro mě je kvádro už skoro jako montérky, navíc v letadle jsme měli absolutní soukromí, proto jsem měl u sebe v malé taštičce tričko a šortky na převlečení, abych měl cestu ještě pohodlnější," pochvaloval si Špaček.

Luxus stvrdilo i ubytování v petrohradském hotelu Corinthia ležícím přímo na Něvském prospektu. „Máme od pořadatelů jasně daný režim dne. Na led se tady dostaneme jen při ranním rozbruslení, ve čtvrtek večer bezprostředně po zápase pak hned jedeme na letiště a vracíme se domů, takový je rovněž zvyk z NHL," prozrazoval asistent kouče.

Reklama

Související témata: