Hlavní obsah

Gólmani se v generálce vystřídají. Začne Neuvirth, v polovině ho nahradí Mrázek

Pittsburgh

Už přituhuje. České hokejisty čeká poslední přípravný zápas a pak už hurá na Světový pohár do Toronta. Ve středu od 21:30 hodin SELČ se výběr Josefa Jandače utká v Pittsburghu s týmem Severní Ameriky do 23 let a trenér chce v akci vidět oba gólmany.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankáři (zleva) Petr Mrázek, Ondřej Pavelec a Michal Neuvirth během tréninku české hokejové reprezentace před Světovým pohárem.

Článek

„Začne Michal Neuvirth. A v polovině ho nahradí Petr Mrázek," řekl Jandač po úterní přípravě na ledě Consol Energy Center, domovské aréně posledních vítězů Stanley Cupu, týmu Penguins.

Český realizační tým tak odložil rozhodnutí o gólmanské jedničce až na začátek samotného turnaje. „Máme ještě šanci si 30 minut zachytat. Já to vítám, každý start navíc je dobrý. Trenéři nám řeknou, kdo půjde do brány den před zápasem a to stačí. Soustředím se na sebe a chci být připravený, až začne turnaj. Pak se uvidí," prohlásil Neuvirth.

Úterní trénink absolvoval naplno také útočník Vladimír Sobotka, který se zranil v prvním přípravném duelu s Ruskem. „Myslel jsem si, že jsem zase na tři měsíce mimo hru," povzdechl si útočník Omsku, ale vyšetření naštěstí neukázalo vážnější problém a Sobotka by měl být pro Světový pohár nachystaný. Otázkou ale je, zda nastoupí už ve středu. „Máme varianty s Vláďou i bez něj. Pokud by hrál, šel by Roman Červenka na křídlo, když ne, bude na centru," vykládal Jandač.

Mladý tým Severní Ameriky nastřílel během dvou přípravných utkání proti mužstvu Evropy 11 gólů a působí jako dobře rozjetá mašina plná síly. Mladíci jsou draví, drzí a ještě k tomu dobří. „A taky hodně rychlí," poznamenal Jandač.

Za Severní Ameriku hraje hned pět jedniček draftu NHL: Nathan MacKinnon z Colorada (2013), spoluhráč Jaromíra Jágra z Floridy obránce Aaron Ekblad (2014), edmontonští Ryan Nugent Hopkins (2011) a Connor McDavid (2015) plus letošní první volba Toronta Američan Auston Matthews, který se stal katem českého mužstva ve čtvrtfinále letošního mistrovství světa v Moskvě.

Žádný den otevřených dveří

„Podle našich informací je to vůbec nejrychlejší tým na turnaji. Je možné, že to bude víc otevřenější zápas. Přes svoje mládí ale mají hodně dobré a zkušené hráče, kteří hrají v klubech dominantní role. Takže nepředpokládám, že by to byl úplně den otevřených dveří," přemítal Jandač.

Oba české gólmany však čeká před pittsburským publikem nejspíš pořádný zápřah. „Budou to cpát na branku, žádné nahrávky jako Rusové, kteří si to chtěli ještě dávat do prázdné... Jak mají tihle kluci puk na modré čáře, pálí na bránu a všechno budou chtít dorážet," řekl Neuvirth.

Ať ale zápas dopadne jakkoli, pořád jde jen o přípravu. Bezprostředně po ní se Češi rychle zabalí a nasednou na speciál, který je přepraví do Toronta. Tam jsou na programu už jen dva tréninky, rozbruslení a pak už nejostřejší možný start - v sobotu v noci proti Kanadě.

Kdo bude brankářskou jedničkou českého týmu na Světovém poháru?
Petr Mrázek
49,6 %
Michal Neuvirth
50,4 %
Celkem hlasovalo 1111 čtenářů.

Reklama

Související témata: