Hlavní obsah

Spousta otázek, ale skutečnost? Co bude u reprezentace s Ručinským, Prospalem a Fischerem?

Praha

Rád by s realizačním týmem, se kterým spolupracoval na Světovém poháru, pokračoval dál, v tuhle chvíli ale kouč české hokejové reprezentace Josef Jandač jistotu nemá, Ví jen, že pro listopadový turnaj Karjala v rámci Euro Hockey Tour mu dál budou dělat asistenty Jiří Kalous s Jaroslavem Špačkem a trenér brankářů Petr Jaroš.

Trenér hokejové reprezentace Josef JandačVideo: Sport.cz

 
Článek

Zůstane však jako generální manažer Martin Ručinský? Budou u mužstva pokračovat asistent trenéra Václav Prospal a hlavní skaut Jiří Fischer? Otázky, na které Jandač prozatím odpovědi nezná.

Dohoda s Ručinským se totiž týkala pouze Světového poháru. O jejím prodloužení se bude jednat po návratu Ručinského ze zámoří. Fischer zase působí jako skaut Detroitu v NHL, Prospal se na Tampě věnuje trénování mládeže.

„S kluky jsem byl naprosto spokojený, lidsky i pracovně jsme fungovali bez jakéhokoliv zádrhelu. Proto z mé strany není žádný důvod ke změně. Ale nezáleží jen na mně. Všichni projevili předběžný zájem pokračovat a budeme dolaďovat, na který turnaj v sezóně by případně mohli být k dispozici," prohlásil Jandač s tím, že pro seriál Euro Hockey Tour si dokáže představit spolupráci jen s Kalousem a Špačkem.

MS a OH? Široký realizační tým nutností

„Jenže pro mistrovství světa nebo olympijské hry je široký realizační tým, jaký jsme měli na Světovém poháru, nezbytnou nutností. Pokud to bude jenom trošku možné a pro hokejový svaz únosné, chtěl bych tento model zachovat. Budeme to na výkonném výboru v nejbližší době řešit," přiznal Jandač.

Ať už Ručinský na Jandačovu nabídku k pokračování kývne, či nikoliv, role generálního manažera národního týmu by měla do budoucna doznat změn. „Budeme chtít, aby se více zapojil do dění, ne aby dělal generálního manažera jen na jednotlivých turnajích. Prostě aby pomáhal rozvoji českého hokeje," naznačil hlavní trenér.

Brzy prý navíc přijde doba, kdy si generální manažer bude skládat tým, včetně hlavního trenéra. Praxe hlavně v zámoří běžná, v Česku je to ale zatím opačně.

Přes Švédy se dalo jít do finále, říká Jandač

Jandač se dnes zároveň ještě vrátil ke Světovému poháru, na němž Češi nepostoupili ze skupiny a obsadili konečně šesté místo. „Myslím, že ostudu jsme v žádném případě neudělali. Bohužel jsme při vstupu do turnaje narazili na nejsilnějšího protivníka, proti kterému jsme se drželi jen deset minut a pak vyklidili pole. Možná jsme tím ztratili získané sebevědomí z přípravných zápasů," mrzela Jandače prohra 0:6 s Kanadou.

Ještě více ale litoval prohraného prodloužení s Výběrem Evropy, kterým se Češi připravili o možnost bojovat v závěrečném duelu skupiny proti USA o postup do semifinále.

„Tím, že Evropa porazila Ameriku, se nám neskutečným způsobem otevřela cesta do semifinále. Právě ztracený bod s Evropou nám k němu chyběl. A semifinále by pak nemusela být konečná, protože jsme mohli hrát se Švédy, kteří z mého pohledu vůbec nepředváděli hokej, který by hrát chtěli. Opravdu jsem viděl šanci přejít přes ně do finále," posteskl si Jandač.

I nyní by sestavu pro Světový pohár složil stejně. „Vybrali jsme z našeho pohledu nejlepší jména a za sestavu klidně dám ruku do ohně, ničeho zpětně nelituju. Jen mě mrzí zranění klíčových útočných hráčů, se kterými jsem počítal do prvních dvou formací," naráží na omluvenky od Davida Krejčího a Tomáše Hertla.

Reklama