Hlavní obsah

Už žádný klub rváčů. Českému reprezentantovi v KHL chybí jen jediná věc

Libor Kalous, Jan ŠkvorSport.cz

Kariéru měl doposud spojenou s Plzní, tam se hokejový obránce Jakub Jeřábek vyhrál. Před sezónou přestoupil do KHL, do Viťazu Podolsk, týmu, který se dříve nazýval Čechov a byl před lety spojován především s rváči. To už je minulost. „Samozřejmě jsem se na to ptal, ale říkali, že ti hráči, kteří to vždy provokovali, už v klubu nejsou. Klub se snaží hrát dobrý hokej a konečně se dostal do play off,“ řekl v Plzni na srazu reprezentace pětadvacetiletý zadák, který odehrál za národní tým pětadvacet zápasů.

Jakub JeřábekVideo: Sport.cz

 
Článek

„Před sezónou mě každý strašil, zatím je všechno v pohodě, jsem spokojený. Hlavně že tam mám přítelkyni a psa, takže mi nic nechybí," zářil spokojeností Jeřábek na zimním stadiónu v Plzni.

Výsledky klub má, i když někdy jako na houpačce, přesto si český mistr extraligy z roku 2013 na nic nestěžuje. Zezačátku potřeboval jen v Rusku chytnout rytmus, naučit se odpočívat, protože zápasy jdou v KHL rychle za sebou. S tím je spojené samozřejmě cestování.

„To mi nějak extra nevadí. Teď jsme měli čtyři náročnější zápasy venku, takže přelety tam byly prakticky obden, obden jsme také hráli, byl jsem unavený, ale jinak mi to nevadí," je v klidu obránce, který si musel zvyknout i na jinou mentalitu v Rusku. Tu poznává třeba v domě, kde bydlí.

„V Čechách lidi pozdravíte, tam to vnímají tak, jako by jim člověk chtěl něco udělat, utíkají. Není to takové přátelské, ale zvykli jsme si," říká Jeřábek, kterému se po Čechách zatím nestýská. Jeho zahraniční angažmá trvá tři měsíce. Vlastně jedno mu chybí. Je z Plzně. Uhodnout co, není těžké.

Moskva je stát ve státě

„Hlavně dobrý točený pivo. Hodně jsem nad tím přemýšlel, ale já jsem rád za tuhle změnu, užívám si to, jsem venku tři měsíce, brzo, aby se mi stýskalo. Přítelkyně má partu s holkami cizinců (hokejisté z klubu). Dva Finové a Švéd, utvořili dobrou partu," nehledá ani v tomhle směru problém Jeřábek, který se vrátil do Čech v pondělí večer. Následovala večeře u rodičů a pivo. Tam našel pohodlí, které několik týdnů v Rusku hledal.

„Dlouho jsem si sháněl bydlení, měl jsem nějakou představu, aspoň dvě místnosti, dvě ložnice, když přijedou naši, kamarádi. Co jsem dostal pokoj, tak tam jsem chodil okolo postele, bylo to hrozně malinký, balkón byl snad větší než ložnice. Skoro celé léto jsem sháněl byt a byl jsem u spoluhráče Romana Horáka. Ten mi to hodně usnadnil," vzpomíná reprezentant, který vypráví, že už dvacet minut autem za Moskvou je jiný svět. „Moskva je stát ve státě. Je tam velký rozdíl mezi horní a dolní třídou," dodává Jeřábek, který i z Ruska sleduje výkony plzeňských Indiánů.

„Jak je možnost, sleduji je pravidelně, klukům fandím. Mám naplánovaný hokejový program, skoro každý den chodíme odpoledne do parku, který tam máme kousek a večer si dávám k večeři hokej."

Reklama

Související témata: