Hlavní obsah

Furch o Slavii: Není příjemné sledovat, co se s klubem s takovou tradicí děje

Plzeň

Ještě když chodil na střední školu, vytáhl si ho tehdejší kouč Slavie Vladimír Růžička do A-týmu a v sedmnácti letech mu dopřál premiéru v seniorské hokejové extralize. Brankář Dominik Furch se v následujících letech stal jedním z tahounů sešívaných, s nimiž získal mistrovský titul, stříbrnou a dvě bronzové medaile. O to víc ho teď mrzí, v jakém stavu se klub jeho srdce nachází.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Dominik Furch přichází na sraz hokejové reprezentace v Plzni.

Článek

„Ve Slavii jsem byl od deváté třídy, v áčku jsem strávil sedm let, což je kus života. Je nepříjemný sledovat, když se klub s tak velkou tradicí dostane do takové situace," trápí Furcha finanční trable červenobílých, kvůli kterým klub z Edenu musel v rozehrané sezóně přehodnotit své plány na návrat do extraligy, zbavil se několika klíčových hráčů a jeho budoucnost je nejistá.

Právě ze Slavie Furch zamířil loni v létě do Kontinentální ligy do Omsku, kde si hned v premiérové sezóně zajistil post brankářské jedničky, kterou zastává i v probíhajícím ročníku.

„V Omsku jsem si vybudoval dobrou pozici. Důvěru a velkou podporu cítím i teď, vždyť jsem v této sezóně vynechal jen jeden zápas. Jsem jedině rád, že jsem v takovém zápřehu," těší Furcha, jehož úspěšnost zákroků v této sezóně činí výborných 93,2 procent.

Aspoň jeden krajan zůstal

Na Sibiři si už během roku a půl zvyknul. „Vždycky může něco vyskočit, člověk musí být ostražitý. Ale vím, jak to v Omsku chodí po hokejové i osobní stránce, o to je to pro mě všechno snazší," říká šestadvacetiletý brankář.

Zatímco v minulé sezóně se v klubu potkával i se třemi krajany, nyní hrozilo, že bude v Omsku jediným Čechem. Michal Kempný zamířil do Chicaga, Martin Erat do brněnské Komety a Vladimír Sobotka usiloval o návrat do St. Louis.

Ten ale nakonec nevyšel. „Je příjemné mít poblíž krajana, se kterým si můžete popovídat česky. Ani jsem ale během léta u Soba nevyzvídal, jak to s ním vypadá. Šlo to mimo mě, protože v Rusku se kolikrát píšou zvláštní věci," uvedl Furch.

Pohodu ze Sibiře si chce přenést do reprezentace

„Jsem rád, že zůstal, takový hráč je pro mužstvo velice platný a pro Omsk bylo důležité ho udržet. Pro Soba to zezačátku po jeho pozdějším návratu kvůli Světovému poháru nebylo jednoduchý, ale už se do toho dostává zpátky a střílí góly," pochvaluje si Furch.

Nyní ale hází Omsk za hlavu a soustřeďuje se jen na reprezentaci, za kterou si v rámci turnaje Karjala zachytá poprvé od květnového mistrovství světa. Už dnes bude stát v Plzni v brance proti Švédům.

„V Plzni vždycky byla dobrá atmosféra, lidi nás poženou dopředu. Mám rád zápasy s výbornou atmosférou a je mi v podstatě jedno, na čí straně diváci stojí. Můžu být klidnější, že už mám v reprezentaci něco odchytáno, v Omsku jsem se navíc dostal do pohody, kterou bych si chtěl přenést i do národního týmu," přeje si Furch.

Reklama

Související témata: