Hlavní obsah

Šatna národního týmu připravena. Češi se vrací po deseti letech do Plzně

Plzeň

Světový pohár je minulostí, ve čtvrtek začíná vlastně nová hokejová sezóna. Národní tým sehraje první zápas Euro Hockey Tour v Plzni se Švédskem. A to v turnaji Karjala, kde čeští hráči nebývají často úspěšní. V minulých třech ročnících skončila reprezentace poslední. Do zápasu nastoupí šest nováčků. Kapitánem bude útočník Jan Kovář, do branky se postaví Domink Furch. Do Plzně se hokejová reprezentace vrací po deseti letech, tehdy potkala stejného soupře a prohrála 3:4.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Josef Jandač.

Článek

"Zápas reprezentace byl už na hodně stadiónech, vždycky jsem si přál, aby to bylo v Plzni. Strašně se těším. Budu tu hrát poprvé, co jsem odešel," těší se Kovář, který nyní hraje KHL za Magnitogorsk.

Sestavu kouč Josef Jandač sestavil z hráčů z KHL, švédské ligy a české extraligy. Ta má největší zastoupení. Nechybí ani lídr bodování Marek Kvapil z Brna. Ten přijel na západ  Čech v pohodové náladě, za Kometu si letos připsal už devět gólů a patnáct asistencí

„Je to lepší, než kdyby se nedařilo, ale tohle je jiná úroveň, takže to není až tak důležité. Musíme od začátku makat. Cítím se dobře, snad trenéra nezklamu," drží se při zemi reprezentant, který za národní mužstvo odehrál 37 zápasů, ve kterých vstřelil osm gólů. On by měl být jedním z těch, který by měl tým táhnout.

„Vždycky nám jde o výsledek. Přece nemůžeme říct, že tam jdeme jen zkoušet. Chtěli bychom, aby to bylo v symbióze s dobrou hrou i výsledkem," má představu hlavní trenér, který bude hodně spoléhat také na Kováře. „Je to kluk, který už má poměrně dost turnajů za sebou v nároďáku, daří se mu i v ligové soutěži (KHL). Má pravidelnou výkonnost, moc nekolísá," ohodnotil Jandač bývalého plzeňského forvarda.

Současným Indiánem je Dominik Kubalík, který se v neděli předvedl v Brně, když vstřelil čtyři góly. Teď se ukáže před rodiči, kamarády doma v reprezentačním dresu. „Je to výjimečný, moc hráčům se nepovede hrát doma, celá rodina přijde," těší jedenadvacetiletý forvard.

Zkušenější je brankář Furch, který bude proti Švédsku chytat. „Lidi nás budou hnát dopředu, v Plzni byla vždycky dobrá atmosféra. Tady zažiju asi poprvé, že lidi budou na mé straně. Já mám rád zápasy, kde je atmosféra dobrá, pak mi je jedno, na čí straně jsou," těší se gólman Avangardu Omsk.

Karjala Cup
Česko - Švédsko
Začátek v 18 hodin, Plzeň

Reklama