Hlavní obsah

Jordán má více šedivých vlasů. Po přesunu z Ameriky zažil v Rusku nepříjemný šok

Devět let strávil v zámoří, kde poznával hokej na druhém konci světa. Obránce Michal Jordán odehrál v NHL 79 zápasů, všechny v dresu Caroliny. Jenže se zjevila nabídka dvoucestné smlouvy, na řadu tak přišla myšlenka na Evropu. Dohodl se v KHL, stěhoval se do Kazaně. Tam zahájil šestadvacetiletý obránce letošní sezónu, nyní se chystá s reprezentací na Channel One Cup. A bude patřit mezi ty starší a zkušenější. V současné nominaci má nejvíce zápasů (45). „Život nezastavíme, šedých vlasů mám čím dál více, asi si to začnu odbarvovat, aby mi to tak nepřišlo,“ pravil Jordán s dobrou náladou, kterou mu nekazí ani to, že poslední dva zápasy v klubu nehrál.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Jordán na srazu hokejové reprezentace před turnajem Channel One Cup.

Článek

Dvě utkání jste v KHL seděl, těšíte se o to víc na zápasy?

Samozřejmě jsem se těšil, ale neřekl bych, že jsem v klubu málo vytížený. Střídalo se to, všichni obránci hráli nějakou porci. Poslední dva jsme s Jirkou (Jiří Sekáč, také nominovaný na Channel One Cup) nehráli, ale více bych se k tomu nechtěl vyjadřovat. Myslím si o tom své.

Musel jste si dupnout v klubu, že chcete jet na sraz národního týmu?

Ani ne. Volali mi, jestli chci jet, řekl jsem, že jo, pak už to řešili agenti, o více jsem se nestaral. Jen mi pak bylo řečeno, že se mám hlásit v Praze. Říkal jsem, že pokud bude možnost, rád pojedu na reprezentační sraz. Trenér se rozhodl, že mě povolá, jsem za to hodně rád, že tu můžu s kluky být.

Nehrál jste, mohla to být reakce vedení klubu na vaše rozhodnutí jet na Channel One Cup?

Asi to byla odpověď (úsměv).

Co myslíte, jaká bude vaše pozice po návratu do Kazaně?

Uvidíme. Kdyby vyloženě nechtěli, abychom jeli, tak by nám to asi řekli. Zakázat nám to nemůžou, ale mohli dát indicie, že nechtějí. Z klubu jel ještě na turnaj Tkačev, ale ten neseděl, takže to je takové zajímavé.

Přišel jste z Ameriky určitě s představou, že budete pravidelně hrát a najednou vás posadí, co na to říkáte?

Jsem tam spokojený, všechny zápasy jsem hrál přes dvacet minut, vytížení bylo. Je to jiná liga, hokej, cestování je náročný, ale zvyknul jsem si dobře. Je nás hodně, můžete poskládat skoro dva týmy obránců, takže tam jsou plusy a minusy. Z Ameriky jsem zvyklý na cokoliv, takže to nějak neřeším. Jako hráč chci hrát každý zápas, proto hokej hraju, ne abych někde vysedával na tribuně, ale bohužel je to rozhodnutí trenéra, které musím akceptovat. Bavili jsme se o tom, řekl mi, že to chce protočit, že mám být připravený.

Takže být stále připraven kdykoli naskočit a nenechat se rozhodit?

Mně tohle problém nedělá. Mám rád, když je více hráčů a můžete se místo poprat. Kdyby chuť nebyla, nejsem tam. Hodně jsem zažil v Americe, to mě zocelilo. Sezóna je dlouhá, ze dne na den se to může změnit. Nepřemýšlím nad tím, že bych chtěl třeba odejít.

Jak byste popsal KHL ?

Je to něco jiného než v Americe. Kazaň je na úrovni, pěkné město, cestování, hotely, letadlo, to je fakt na výborné úrovni, pro mě to velký skok z Ameriky nebyl.

A co samotná liga?

Je to samozřejmě něco jiného, velké hřiště, jiný styl. Všechno není tak přímočarý, na vše je více času. V NHL jsou týmy více vyrovnané, v KHL horší mužstva nemají tak kvalitní hráče, ale ti to zase vynahradí bojovností a na modré čekají v pěti, to je pak těžké se prosadit.

Reklama

Související témata: