Hlavní obsah

Michálka ve Phoenixu těší Gretzkého důvěra

PRAHA

Ještě na podzim se bál, že zase skončí na farmě. Během sezóny ale třiadvacetiletý Zbyněk Michálek ve Phoenixu už těžil z důvěry trenéra Gretzkého, odehrál všech 82 utkání základní části NHL a stal se nejlepším obráncem týmu. Prošel velkou proměnou, z téměř neznámého hokejisty je reprezentant, který má blízko k účasti na MS v Lotyšsku.

Článek

"Nabízí se dobrá tečka za báječnou sezónou, v níž jsem dostal nevídanou příležitost. Odešel jsem za oceán v sedmnácti a trpělivě čekal, pozvánka do národního mužstva je ale snad důkazem, že se o mně v Česku stále ví," tvrdí Michálek.

O zájmu reprezentace se dozvěděl z telefonního záznamníku, kde mu trenér Hadamczik nechal vzkaz. "Byl jsem tím ohromně poctěn. Před prvním zápasem možná budu trochu nervózní, ale pokusím se ukázat trenérům v co nejlepším světle. Hlavní úlohou obránce je nedostávat góly, v tom chci obstát," líčí Michálek, jenž se před prvním tréninkem musel představit i reprezentačnímu kouči. "S trenérem jsme se viděli poprvé v životě. Ze spoluhráčů znám osobně jen Marka z působení v Jindřichově Hradci, pak ještě Pöpperleho a Krajíčka z juniorů a další už jen od vidění."

Pral se v zámoří o šanci

I když Michálek nikdy nebyl draftovaný, pral se v zámoří poctivě o šanci. První dostal krátce před třemi lety v Minnesotě, která si jej vytáhla z juniorské soutěže, ale celou loňskou sezónu prožil na její farmě v Houstonu. "Nikdy mě ani nenapadlo, že to zabalím a vrátím se domů."

Letní přestup do Phoenixu nabízel nový impuls. "Povedl se tréninkový kemp, i když ze začátku se mi z konkurence mezi obránci až točila hlava. Postupně ale rostla moje sebedůvěra a začínal jsem věřit, že bych mohl hrát." Ve Phoenixu rychle získal podporu na střídačce debutujícího Gretzkého, jenž si českého obránce oblíbil. "Snad si mohu dovolit říct, že mě má rád. Bylo příjemné číst, jak mě chválil," těší Michálka, který si pochvaluje i nový trend v NHL. "Důležitá je poziční hra obránců. Nejde už tolik o srážky, spíš se musí hodně bruslit a zvládnout rozehrávku a to mi sedělo," vypráví Michálek.

Uvědomuje si zvláštnost situace, že trenérem jeho mužstva je právě kanadská hokejová legenda. "Hodně lidí se mě na něj ptá, dokonce chtějí, abych jim sehnal autogram, ale to přece nejde. Cítím vůči němu velký respekt, stejně jako další hráči v kabině. Byl to kdysi vynikající hokejista a moje zkušenost s ním jako trenérem je taky jedině pozitivní. Vždy se choval klidně, líbí se mi hlavně jeho komunikace s hráči a sedí mi i jako člověk," vyznává se z obdivu k legendě.

Bratr hraje za San Jose

Zatím netuší, zda se s Gretzkým ještě setká na střídačce i příští rok. "Doufám, že s námi zůstane a vybojujeme to play-off," říká Michálek, jehož mladší bratr Milan hraje v útoku San Jose. "Zatímco já to neměl v kariéře jednoduché, on už před třemi lety byl jako veliký talent na šampionátu ve Finsku. Nikdy jsem mu nezáviděl a letos se mi povedlo také se prosadit v NHL. Navíc vzájemná bilance s bratrem na ledě hovoří jasně pro mě, z osmi zápasů se San Jose jsme jich šest vyhráli."

Michálkův sourozenec ale teď hraje play-off. "Třeba se ale s bráchou ještě potkáme v národním mužstvu. Když San Jose vypadne v prvním kole, sliboval, že na šampionát dorazí. I když bych mu spíše přál, aby postoupili co nejdál. Nás do play-off nepustily nevyrovnané výkony a panovalo z toho ve Phoenixu velké rozčarování."

Atmosféru ve Phoenixu poznamenala i aféra se sázením na zápasy, která vypukla před olympiádou v Turíně. Policie vyšetřovala asistenta Toccheta a vyslechla si i Gretzkého manželku. "Všichni jsme z toho byli dost vyplašení. Na kouči bylo vidět, že ho to dost vzalo, a deka padla na celý tým. Hráli jsme pak hrozně a právě v té době ztratili šanci na play-off. Tocchet z klubu odešel, jinak ale celá aféra vyšuměla do ztracena."

Reklama