Hlavní obsah

Dánsko - Česko 3:2 PPČeši padli s Dány v prodloužení, ale čtvrtfinále MS jim neunikne. Jistotu dali Švédové

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Nečas 0 : 1
29. Blichfeld 1 : 1
31. Hronek 1 : 2
54. Krag-Christensen 2 : 2
61. From 3 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Čeští hokejisté prohráli ve svém třetím vystoupení na MS hráčů do 20 let s Dánskem 2:3 po prodloužení. Svěřenci trenéra Jakuba Petra sice ve čtvrtečním zápase dvakrát vedli, přesto si do tabulky skupiny A připsali nakonec jen bod. O triumfu Seveřanů rozhodl v 61. minutě From. Národní tým má nyní na kontě pět bodů, ale jistotu čtvrtfinále mu dala až noční výhra Švédska v severském derby nad Finskem 3:1. Švédové jsou bez ztráty a s předstihem si zajistili vítězství ve skupině A.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Dán Jonas Rondbjerg se snaží překonat českého brankáře Daniela Vladaře v zápase MS hráčů do 20 let.

Článek
Fotogalerie

Dánové, kteří si po úvodní vysoké prohře se Švédy 1:6 spravili chuť s obhájci titulu Finy (3:2), byli blízko vedení v šesté minutě, kdy gólmana Vladaře při jeho premiéře na turnaji zachránila horní tyč. Na konci osmé minuty šli Češi do vedení, jež jim přihrála přezkoumaná situace na videu, při níž si sudí ověřili, že Nečas dotlačil kotouč za brankovou čáru.

Ve 13. minutě mohl po velké chybě v útočném pásmu vyrovnat Blichfeld, jenž uháněl sám přes celé kluziště na Vladaře, úspěšnou koncovku ale vymyslet nedokázal. Chvilku poté dostal puk do branky Jašek, jenže v rozporu s pravidly ho za čáru kopl bruslí.

Seveřané ve druhé třetině o něco zvýšili tempo, české mladíky dokonce přestříleli a začali je dostávat do problémů. Blichfeld zařídil ve 29. minutě vyrovnání přesnou ranou z kruhu pro vhazování. Na to odpověděl již po necelých dvou minutách Hronek, když se neunáhlil se střelou a parádně zacílil. Ale na Dánech bylo patrné, že cítí velkou šanci na body.

From dokonal obrat

A těch se nakonec i dočkali. Kurovský na startu třetího dějství nedokázal trefit odkrytou branku, Dánové pak přežili bez úhony i závar ve svém brankovišti, a když pak česká obrana zapomněla na Kraga, ten v polovině 54. minuty pohodlně vyrovnal.

Skrumáže před oběma brankáři rozhodnutí nepřinesly, stejně jako v předchozím duelu českého výběru se Švýcarskem se tak rozhodovalo až v prodloužení. Trvalo jen o něco déle než to předešlé a mělo stejně hořký konec: From našlápl, dlouhou kličkou se dostal v situaci jeden na jednoho přes kapitána Hronka a bekhendem prostřelil Vladaře.

Švédové otočili derby s Finskem

Úřadující šampióni z Finska zůstali i po třetím duelu na nule a už nemohou předstihnout výběr kouče Jakuba Petra, který má na kontě pět bodů. Výběru Suomi dokonce hrozí, že bude muset hrát o udržení. Navíc už situaci nemá ve svých rukou a musí spoléhat na zaváhání Švýcarů.

Nad Švédy sice obhájci titulu vedli od 17. minuty po přesilovkové trefě Aapeliho Räsänena, ale ve druhém dějství vyrovnal Lias Andersson a dvěma góly v poslední dvacetiminutovce rozhodl Alexander Nylander.

Český tým uzavře základní část v sobotu na Silvestra zápasem se Švédy (19:00 SEČ) a i podle výsledků Švýcarska s Dánskem a Finskem může skončit na druhém až čtvrtém místě.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let:
Skupina A:
Dánsko - Česko 3:2 v prodl. (0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 29. Blichfeld (Boysen, Larsen), 54. Krag (Blichfeld), 61. From (Krag) - 8. Nečas (A. Musil), 31. Hronek (Suchý). Rozhodčí: Sheva (USA), Linde - Dahmen (oba Švéd.), Palej (Rus.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Diváci: 4536.
ČR: Vladař - Hrdinka, Hronek, Kalina, Zbořil, D. Krenželok, Vála - D. Kaše, M. Špaček, Kurovský - Jašek, F. Chlapík, Koblížek - A. Musil, Nečas, Š. Stránský - Suchý, Šoustal, K. Reichel. Trenéři: Jakub Petr, Jiří Dopita a Petr Svoboda.
Finsko - Švédsko 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 17. Räsänen (Tolvanen, Juolevi) - 33. Andersson (A. Nylander), 42. A. Nylander (Grundström, Eriksson Ek), 59. A. Nylander. Rozhodčí: Hribik (ČR), Kubuš (SR) - Davis (USA), Haurum (Dán.). Vyloučení: 0:4. Využití: 1:0. Diváci: 9062.
Tabulka skupiny A:
1.Švédsko3300013:49
2.ČR310207:85
3.Dánsko311017:105
4.Švýcarsko201016:72
5.Finsko300034:80

Reklama

Související témata: