Hlavní obsah

Můžeme se podívat do zrcadla, říká po boji s Kanadou Kaše. Češi končí šestí, vyhráli jen jednou

Aktualizováno

Jedna výhra, čtyři porážky a konečné šesté místo. S takovým vysvědčením přiletí čeští hokejisté z mistrovství světa dvacítek v Kanadě. Konečnou se pro tým trenéra Jakuba Petra stal čtvrtfinálový zápas s Kanadou. Favorit vyhrál 5:3 a zase bude bojovat o medaile, což česká reprezentace poznala naposledy v roce 2005, kdy získala bronz za třetí místo. Od té doby nikdy hráči nepřekročili čtvrtfinále.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Tomáš Šoustal (15, vzadu) poté, co dal gól proti Kanadě. Na snímku dále František Hrdinka (12), Kristian Reichel (25) a Jakub Zbořil (20).

Článek

„Můžeme se na sebe podívat do zrcadla. Chtěl bych klukům poděkovat za to, jak jsme zápas odehráli," citoval server hokej.cz Davida Kašeho.

Skvělý začátek turnaje, výhra nad Finskem, které obhajovalo titul, poté porážka v prodloužení se Švýcarskem a Dánskem. Nakonec prohra ve skupině se Švédy, Češi brali třetí místo a šli na Kanadu. Proti ní mladíci předvedli bojovný výkon, ale počítá se celý turnaj.

K překvapení fanoušků v Montrealu Kanada nebyla první, která vstřelila úvodní gól. Zahajovací dvacetiminutovku vyhráli Češi 1:0. Domácí pak ukázali sílu, vstřelili tři góly, národní tým už poté jen dotahoval. „V první třetině jsme trochu panikařili, ale nakonec to je pro nás velké vítězství," řekl pro iihf.com Julien Gauthier, který dvakrát skóroval ve třetí třetině.

Domácí nepředvedli perfektní výkon, ale bitvu zvládli, a to se počítá. „Myslím, že můžeme být ještě lepší. Měli jsme dobré momenty, ale musíme být lepší celých 60 minut," řekl kanadský trenér Dominique Ducharme. „Když budeme hrát s Kanadou desetkrát, můžeme ji porazit možná jednou, dvakrát," přidal se český kouč Petr a musel uznat sílu soupeře.

Češi slavili tituly naposledy v letech 2000 a 2001. Letos vybojovali šestou pozici. „Začali jsme docela dobře proti Finsku. Myslel jsem, že to bude dobré, ale pak jsme ztratili dva zápasy proti Švýcarsku a Dánsku v prodloužení. Potom Švédsko. Klíčový byl duel proti Dánsku. Smůla, jedeme domů," řekl k šampionátu Šimon Stránský.

„Prohráli jsme s Dány, nezvládli jsme Švédy. Lidé se mohli rozčilovat, měli na to právo. Ale my fakt chtěli ukázat, že na to máme. Odbojovali jsme to! Myslím, že Kanada byla díky našemu výkonu místy dost nervózní. Oni to neunášeli, byly tam emoce. Celkem jsme je dostali, kam jsme chtěli. Nakonec to však nedopadlo," dodal Kaše po posledním utkání na šampionátu.

Jakou známku byste dali českým mladíkům za výkony na MS v Kanadě?
Jednička
1,8 %
Dvojka
3,4 %
Trojka
21,9 %
Čtyřka
56,7 %
Pětka
16,2 %
Celkem hlasovalo 13338 čtenářů.

Reklama

Související témata: