Hlavní obsah

Kdo vyhraje? Olympiáda bez NHL nebude mít lesk, tvrdí Ručinský

Praha

Olympiáda bez hokejistů NHL, nejlepších hráčů na světě z nejsledovanější ligy světa? Ano, tak nyní vypadá situace před hrami, které se uskuteční v únoru 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu. Na Utkání hvězd v Los Angeles se debata vedla o tomto tématu údajně pár sekund. Majitelé klubů bojují za sebe. Přerušení ligy a finanční náklady, to jim dělá vrásky. Na druhé straně stojí hráči, fanoušci. „Nejsem v tom zainteresovaný. Vím prakticky co vy. Jednání probíhají, kam se ale ubírají, nevím. Sledujeme to zpovzdálí,“ říká generální manažer české reprezentace Martin Ručinský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Generální manažer reprezentace Martin Ručinský.

Článek

Josef Jandač o olympijském hokejovém turnaji

Bavíte se s trenéry na téma olympiády v Jižní Koreji?

Moc ne. Není co řešit, jde o to, jestli bude mít NHL zájem. To rozhodnutí je na lidech z vedení NHL.

Cítil byste velké zklamání, pokud by byly hry bez hráčů z nejlepší soutěže?

Nebylo by to dobře pro hokej a sport celkově. Je vždy dobře, když hrají ti nejlepší. Hokejový olympijský turnaj si získal nějaké renomé, glanc, má tradici. Hráči z NHL na tento turnaj jezdili. Turnaj měl velkou úroveň, byl hodně sledovaný. I samotní hráči to tak cítí, já jsem to tak tedy měl, když jsem hrál. Olympiáda je strop. Reprezentovat svoji zemi na olympiádě je nejvíc. Turnaj s nejlepšími má lesk.

Pokud se vyřeší finanční otázka, jde o milióny dolarů, bude blíže k dohodě?

Samozřejmě, ale nejde jen o ekonomiku. Chápu NHL, je tam více otazníků, musíme počkat. Je to na majitelích klubů a NHL, jestli se domluví nebo nedomluví. Tohle nikdo jiný neovlivní. My musíme vyčkat, co se bude dít.

Jste generálním manažerem reprezentace, máte pochopení pro tuto situaci?

Mám pořád stejný pohled jako hráč i manažer. Olympiáda bez hráčů NHL bude poloviční a turnaj nebude mít takový lesk. Když tam jsou nejlepší, tak zlatá medaile z olympiády má vyšší cenu, než když ti nejlepší zůstanou doma a koukají se na to jen v televizi.

Alexander Ovečkin řekl, že chce jet za každou cenu, co vy si jako bývalý hokejista o tomto myslíte, je možné se vzepřít vůli ligy?

Těžko říct, Ovečkin má nějakou pozici ve Washingtonu, nějakou si vybudoval, ale těžko říct, jestli se může jen tak sbalit a přes zákaz odletět na olympiádu a nehrát NHL za svého zaměstnavatele. Nevím, jak to mají nastavené, ale přijde mi to trochu absurdní.

Mají hrát hráči NHL na olympiádě?
Ano
87,2 %
Ne
5,9 %
Je to jedno
6,9 %
Celkem hlasovalo 2619 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články