Hlavní obsah

Nechtěl bych hrát proti nám, řekl po vysoké výhře nad Finy Kašpar

Göteborg

Útočník Lukáš Kašpar vyzdvihl po vysokém vítězství nad Finskem 7:1 styl, který trenéři hokejovým reprezentantům ordinují. Nechtěl by být jedním ze soupeřů, kteří mu musí čelit. Sedmi góly zahanbil český tým naposledy Norsko na loňském světovém šampionátu v Rusku při vítězství 7:0.

Foto: Björn Larsson Rosvall, ČTK/AP

ČEský hokejista Lukáš Kašpar se raduje se svými spoluhráči z gólu proti Finům.

Článek

Pro střelecké galapředstavení s Finy měl jednatřicetiletý hráč Dynama Moskva jasné vysvětlení. "Je to tím stylem, kterým hrajeme a který nám trenéři vštěpují. Hrajeme strašně aktivně. Snažíme se co nejvíc hrát v jejich pásmu, být na puku. Sám bych proti nám hrát nechtěl," řekl Kašpar novinářům.

Právě aktivní hra se mu moc zamlouvá. "Mně se to strašně líbí. Občas je tam sice nějaký risk, ale strašně stlačujeme hru a snažíme se vyhrávat souboje. Je to moderní hokej. Útoky soupeře zastavujeme na červené čáře, tak to má být," vypíchl hlavní přednosti Kašpar.

Plníme taktiku, to je jako když vám někdo něco přikáže v práci

Zvlášť na širokém kluzišti je však takový hokej fyzicky náročný. "Ale takový je hokej. Dostáváme přikázanou taktiku, tak ji musíme plnit. To je, jako když vám někdo něco přikáže v práci. Děláme to všichni. Točíme to na čtyři lajny, tak se to zvládnout dá. Horší by bylo, kdyby se točily jen dvě. To by bylo těžší zůstat aktivní celý zápas, ale na čtyři je to hratelné," řekl Kašpar.

Připomněl, že už proti Švédům byl český tým aktivnější než soupeř, jenže výběr Tre kronor zužitkoval šance, které měl. "Dnes byl také začátek vyrovnaný, ale my jsme dali v první třetině dva góly. Ve druhé jsme až tak dobře nehráli. Nebylo to špatné, ale pouštěli jsme je do několika šancí, což jsme nechtěli, protože bylo naším cílem vycházet hlavně z obrany. Ale i tak jsme přidali další dva góly. Ve třetí třetině kousali dvě minuty, pak už to bylo, abychom zápas dohráli. Přesto jsme ještě nějaké góly přidali," uvedl Kašpar.

Pod výhru se podepsal gólem na 4:0, který dal dokonce v oslabení. "Bylo to tam vyhozené, 'Zohy' výborně napadal a mně se ještě nechtělo vracet zpátky. Viděl jsem, že v souboji začínáme mít převahu, tak jsem tam zůstal. Otočil jsem se a nacpal to nahoru do brány," popsal Kašpar.

Tahle taktika bude platit na každého, věří útočník

Posledním soupeřem výběru Josefa Jandače bude v neděli sborná. "Jsem v nároďáku v této sezoně poprvé, takže to pro mě bude první zápas s Rusáky s tímto naordinovaným stylem. Uvidíme, jak to bude vypadat, ale myslím, že tohle musí platit na každého. Obzvlášť, když nebudeme dělat chyby dozadu a pohlídáme to tam. Musí být strašně těžké proti tomu hrát. Uvidíme, kolik jsme na zítřek ušetřili sil," řekl Kašpar.

Reklama