Hlavní obsah

Petr končí u dvacítky! Jednalo se i o návratu Hadamczika, juniory ale bere úspěšný extraligový kouč

Praha
Aktualizováno

Novým trenérem české hokejové reprezentace do dvaceti let byl jmenován kouč Liberce Filip Pešán. Ve funkci tak nahradil Jakuba Petra, jemuž vypršel kontrakt. Rozhodl o tom výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), na jehož dubnovém zasedání předloží Pešán svůj návrh realizačního týmu, s nímž by chtěl spolupracovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Filip Pešán povede kromě hokejistů Liberce nově i reprezentaci do dvaceti let.

Článek

„Je pro mě velkou ctí a výzvou pracovat s budoucností českého hokeje, nabídku jsem s díky přijal. Zároveň se však samozřejmě jedná o velký závazek, čehož jsem si vědom. Vím také, že se tato funkce bude zároveň určitým způsobem překrývat s mou pozicí v klubu, zejména pak v období mistrovství světa a během kempu před ním. Máme však dostatečně kvalitní realizační tým, který pod vedením Karla Mlejnka (asistent trenéra v Liberci) situaci plnohodnotně zvládne," uvedl Pešán v tiskovém prohlášení.

Výkonný výbor v pondělí rozhodoval v tajném hlasování, ve hře byl i bývalý trenér seniorské i juniorské reprezentace Alois Hadamczik. Čtyřiašedesátiletý kouč jako poslední dovedl českou dvacítku k medaili na MS, v roce 2005 získal bronz.

Členové výkonného výboru ale dnes upřednostnili Pešána. „Je pravda, že pánové Hadamczik a Pešán byli jedinými dvěma kandidáty. Hlasování sice nedopadlo jednomyslně, ale jednoznačně ano," řekl Sport.cz tiskový mluvčí ČSLH Zdeněk Zikmund.

Pro Pešána nebude práce u mládežnického reprezentačního výběru novinkou. Kouč extraligových šampiónů z Liberce vedl v sezónách 2013/14 a 2014/15 národní tým do devatenácti let. Pak se však soustředil jen na práci u Bílých Tygrů, jejichž je nejen hlavním trenérem, ale i sportovním ředitelem.

Loni Severočechy dotáhl k Prezidentskému i Masarykovu poháru, nyní trofej pro vítěze základní části obhájil a před play off patří Tygři k hlavním adeptům na titul. Pod Ještědem bude Pešán působit dál, k tomu ale nyní povede i juniorskou reprezentaci.

Petr, jenž vede i extraligové Vítkovice, přešel k dvacítce po dvou letech strávených u osmnáctky. S ní dosáhl v roce 2014 obrovského úspěchu, když tým okolo Davida Pastrňáka či Jakuba Vrány získal na MS senzační stříbro.

Třiačtyřicetiletý Petr působil u juniorského národního týmu poslední dvě sezóny. Na obou světových šampionátech s mužstvem postoupil ze základní skupiny do čtvrtfinále, v něm ale vždy vypadl (letos s Kanadou, loni se Spojenými státy americkými).

Z první ligy se nebude sestupovat, soutěž se rozšíří

Výkonný výbor ČSLH v pondělí zároveň odsouhlasil, že se od příští sezóny z první hokejové ligy nebude sestupovat. Do WSM ligy v příštích třech letech vždy přibude nejlepší tým z druhé ligy.

„Úprava vytváří prostor pro širší zapojení juniorů ve druhé nejvyšší soutěži a zjednodušení jejich přechodu do dospělého hokeje. Současně klubům umožní, aby zařazením mladých hráčů šetřily náklady," uvedl prezident hokejového svazu Tomáš Král.

Tuzemskou druhou nejvyšší soutěž nyní hraje čtrnáct mužstev, v roce 2020 tedy bude mít šestnáct účastníků a zástupci ČSLH následně rozšíření vyhodnotí a rozhodnou o dalším postupu.

Reklama

Související témata: