Hlavní obsah

Jandač: Posily z NHL? Jednoznačné ne mi nikdo neřekl. Jenže ve hře je balík peněz

Praha

Do startu světového šampionátu sice ještě zbývá více než šest týdnů, česká hokejová reprezentace však už dnes začala přípravu na závěrečnou akci sezóny. Kouč nároďáku Josef Jandač měl na tréninku v pražských Holešovicích k dispozici patnáct hráčů, kteří už ve svých klubech dohráli, a další se budou připojovat v dalších týdnech. Jandač pozorně monitoruje i vývoj dění v NHL s ohledem na možné posily ze zámoří.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Josef Jandač.

Článek

Už jste si s hráči z NHL volal a sondoval u nich, jestli by měli zájem posílit národní tým na mistrovství světa?

Ano a hovory stále probíhají. Ale do základní části NHL ještě zbývá dost zápasů, někteří kluci pořád mají šanci na play off, takže to jsou spíš debaty coby, kdyby.

Jenže u některých týmů je šance na vyřazovací boje minimální či takřka nulová. Třeba Detroit nebo Philadelphia do play off nejspíš neprojdou, takže by se nabízeli gólman Mrázek, obránce Gudas, útočník Voráček...

Jasně, jenže ta situace není tak jasná.

Proč?

Hráč sice může mít zájem posílit reprezentaci, jenže ještě přijdou výstupní prohlídky a dost hráčům navíc po sezóně končí smlouva.

Dobře, tak jinak. Slyšel jste od některého hráče, že by na šampionát kvůli končící smlouvě v klubu či z osobních důvodů radši nejel?

Jednoznačné ne ještě nikdo neřekl. Na druhou stranu někdo řekl „jo, já pojedu," ale pak se bavím s agentem a ten mi řekne, že když nebude mít podepsáno, nemůžeme ho pustit. Není to jen o českých agentech, ale i agentuře v zámoří. Hráč má vůli přijet, ve hře je ale balík peněz a nechtějí riskovat.

Chtěl byste mít všechny hráče z NHL k dispozici už na konci dubna na Českých hokejových hrách v Českých Budějovicích?

Přesné tak jsme domluveni, tento termín vidím reálně.

V současné chvíli máte v kádru patnáct hráčů, další ještě budou přibývat. Nejbližší přípravný zápas sehrajete až za tři týdny, je tedy pravděpodobné, že se do té doby budete muset s někým rozloučit?

Je možné, že nás někdo opustí, aniž by si zahrál jediné utkání. Budeme držet maximální stav kolem 25 lidí. Kádr budeme postupně doplňovat a je pochopitelné, že někteří kluci mají šanci větší, někteří menší. S ohledem na možná zranění si musíme držet v přípravě trochu širší portfolio hráčů.

Proč se k vám zatím nepřipojil obránce Tomáš Kundrátek?

Jeho žena v Kanadě rodí. Jsme v kontaktu, po narození potomka a zajištění všeho potřebného se k nám Tomáš hned připojí. Buď stihne konec příštího týdne, nebo začátek toho dalšího.

A sparťané Petr Vrána s Michalem Řepíkem resp. Dominik Furch s Vladimírem Sobotkou z Omsku?

Řepík s Furchem se k nám přidají příští týden. Vrána má nějaké zdravotní trable, to samé Sobotka. Domluvili jsme se, že jakmile absolvují vyšetření, dají mi o svém zdravotním stavu vědět. Dalším kandidátem reprezentace je i Lukáš Kašpar. Dneska si budeme volat, zatím totiž nevím, jak je na tom zdravotně.

Již brzy navíc můžou skončit zbývající tři čtvrtfinálové série extraligového play off...

Budu postupovat individuálně, chlap od chlapa. Musím zjistit, jak je kdo na tom, takže teď nechci říkat, kdy se k nám kdo připojí. Navíc jim chci nechat patřičný čas na odpočinek, aby pak měli energii a byli svěží.

Reklama