Hlavní obsah

Hokejová alchymie. Jandač ladí sestavu na MS. Na České hry počítá s Mrázkem

Praha

Zkoušení hráčů, oslovování možných adeptů z NHL či AHL, kteří by mohli posílit českou reprezentaci na hokejovém mistrovství světa, jež vypukne na začátku května v Paříži a v Kolíně nad Rýnem. Skládání týmu, kde je x neznámých. Hotová alchymie. Zranění, lékařské výstupní kontroly, play off v NHL. K tomu početná evropská vlna, která se postupně rozrůstá v Praze, kde národní tým trénuje a připravuje se na šampionát a přípravné zápasy. To vše musí vyladit kouč Josef Jandač do prvního utkání. „U většiny hráčů, které chceme, tak jsme s nimi domluveni, kdy se zapojí,“ řekl v pondělí po tréninku hlavní kouč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kdo přijede, nepřijede? Otázky, které řeší trenér české hokejové reprezentace Josef Jandač před MS..

Článek

Začínáte třetí reprezentační týden. V pondělí se připojil například Dominik Kubalík z Plzně, jak to vypadá s dalšími hráči?

Se Sekáčem se nám ještě nepodařilo spojit, protože mají pohovory v Kazani a měl vypnutý mobil. V pondělí by měl přiletět, tak ho snad chytneme. Birner se zapojí zítra. Červenka, Kundrátek a Kousal v neděli.

Jaká je situace kolem Vladimíra Sobotky z Omsku?

Zatím nic nového. Jsem trpělivý. Mistrovství světa začíná za měsíc, takže relativně nějaký čas je, ale pokud bude zdravotní limit příliš velký, nemá smysl dál čekat a natahovat to. Domluvili jsme se na tento týden, dál už bychom to nechali být.

Svůj vývoj má také situace v zámoří, kde připadají v úvahu hráči z NHL, AHL...

Nemáme zprávy, co je s Gudasem, který nehrál pro zranění. Otázkou samozřejmě je, jaký bude vývoj u Neuvirtha. Doufám, že během dnešního dne budeme vědět více. O ty kluky máme zájem (plus Jakub Voráček, trojice z Philadelphie). Vědí to, jakmile tam skončí, vybaví si nejnutnější věci a dorazí. S Radimem Vrbatou (Arizona) bychom měli mít jasno tento týden.

Situace okolo Bostonu?

Ten je víceméně v play off. Z Tampy Bay nepřipadá v úvahu Šustr, Palát je s otazníkem, zda podepíše smlouvu, zatím nepodepsal. U Zachy (New Jersey) čekáme na výstupní prohlídku. Tam je velký otazník, neboť měl otřes mozku. Faksa (Dallas) nemá kontrakt a nepodařilo se nám spojit s jeho agentem Walshem v USA. Dnes se pokusíme kontaktovat přímo hráče. Ta varianta, že pojede, aniž by měl podepsaný kontrakt, je velmi malá.

A co Faksovi spoluhráči Jiří Hudler nebo Aleš Hemský?

O Hudlera zájem nemáme a u Hemského jsme domluvení až na konec soutěže, že se domluvíme ohledně toho, jaký je jeho zdravotní stav. Jeho problém s kyčlí je velký. Mistrovství světa je turnaj, kde jdou zápasy den za dnem a jeho vytížení by pak mohlo být takové, že odehraje jeden zápas a další nebude moci a bude potřebovat delší čas na regeneraci.

Jaká je situace ohledně Petra Mrázka z Detroitu?

U Mrázka jsme domluveni, že jakmile skončí sezóna, tak přijede. Měl by stihnout určitě České hry v Budějovicích. A co se týká ostatních hráčů v organizaci, jsou vázáni farmou. Přestože Nosek teď hraje nahoře v prvním týmu, nejspíš ho vrátí na farmu, i když tuto informaci nemáme potvrzenou stoprocentně. Ale máme tam Jirku Fischera, který nám dává informace z první ruky.

Máte v hlavě ještě jiná jména?

Jsme domluvení s Musilem (David) na tréninkovém kempu, že dorazí. Problém je ten, že hrají poslední zápas až 17. dubna a ta farma teoreticky ještě nějakou šanci má. Pokusili jsme se ho uvolnit dříve, abychom na něho měli více času. Podle manažera ho budou do poslední chvíle držet, aby zabojovali o play off. Co se týče Nestrašila, pokud nebude v play off, bereme ho také, aby tu byl co nejdříve. Mozík je taky na hraně postupu. Brali bychom ho, pokud budou hrát, uvidíme, jak se bude vyvíjet první kolo. Snaha tam je také o uvolnění, ale ta šance je malá.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.