Hlavní obsah

Ještě to není definitivní, tvrdí pořadatelé ZOH 2018. Stále věří v účast hvězd z NHL

Soul

Pořadatelé olympijských her v Pchjongčchangu stále věří, že fanoušci příští rok v Koreji uvidí i největší hokejové hvězdy, přestože zámořská NHL v pondělí rozhodla, že soutěž kvůli hrám nepřeruší. Podle mluvčí organizačního výboru je ještě čas k dalšímu jednání mezi majiteli klubů, hráčskou asociací NHLPA, Mezinárodním olympijským výborem (MOV) a Mezinárodní hokejovou federací (IIHF).

Foto: Ryan Kang, ČTK/AP

Alexandr Ovečkin (uprostřed) chce na olypmiádu za každou cenu.

Článek

Za politováníhodné označili rozhodnutí majitelů klubů NHL zástupci MOV. "Pro hráče, kteří rozhodně na olympijských hrách v Pchjongčchangu hrát chtěli, to je obrovské zklamání," uvedl v oficiálním prohlášení MOV.

"Rozhodnutí je o to více politováníhodné, že IIHF nabídla NHL stejné podmínky jako při předchozích hrách, kde byly hrazeny náklady na pojištění a cestovné," dodali.

Hráči jsou zklamaní

Majitelé klubů se vyslovili poprvé po 20 letech proti účasti pod pěti kruhy z mnoha důvodů. Jedním z nich bylo, že by došlo opět k sedmnáctidennímu přerušení NHL v únoru, kdy je po konci sezony ligy amerického fotbalu NFL a baseballová MLB teprve začíná. Vyjednat se jim nepodařilo ani větší možnosti k marketingovému využití her, o něž podle některých informací usilovali.

Podle vyjádření NHLPA jsou hráči "mimořádně zklamaní a rozhodně nesouhlasí s krátkozrakým rozhodnutím NHL". Někteří hokejisté jako například Rus Alexandr Ovečkin už ale dříve vyjádřili odhodlání v Koreji hrát. Majitel Washingtonu Ted Leonsis avizoval, že je připraven jej pustit stejně jako další reprezentanty v týmu Capitals, pokud o to projeví zájem.

Jestliže není pondělní rozhodnutí tím zcela definitivním a všechny zúčastněné strany ještě budou hledat skulinku k dosažení dohody, právě jednotný hlas a jasný postoj NHLPA může sehrát svou roli. Hráči nechtějí o možnost účasti na OH přijít, přestože i pro ně je sezona při startu na olympijském turnaji komplikovanější a náročnější.

"Jakýkoliv druh nepohodlí, jež může olympiáda způsobit v rozpisu zápasů na příští sezonu, je ale jen malá oběť v porovnání s příležitostí předvést naši hru a naše nejlepší hráče na takto obrovské mezinárodní scéně. A olympiády 2018 a 2022 v Asii jsou příležitostí zcela unikátní," uvedla ve svém prohlášení NHLPA.

"NHL se možná domnívá, že takto trestá MOV nebo hráče, a možná také obě tyto strany, za to, že neudělaly klubovým vlastníkům nějaké smysluplné významné ústupky, aby pak souhlasili s účastí v Pchjongčchangu. Jenže místo toho brání růstu naší hry a zbavují se příležitosti získat další fanoušky po celém světě," konstatovala NHLPA.

Hráčskou asociaci navíc zaráží, že rozhodnutí NHL přišlo krátce poté, co se podařilo IIHF a MOV vyřešit problematiku nákladů na cestování a nákladné pojištění hráčů.

"Takže snaha ligy vinit ostatní za toto rozhodnutí je stejně nešťastná jako rozhodnutí samotné. Hráči NHL jsou vlastenci a neberou toto rozhodnutí, které učinila jen za sebe sama NHL, na lehkou váhu. Je to velmi nešťastné pro hru samotnou, hráče a také miliony věrných hokejových fanoušků," uvedla NHLPA.

Reklama