Hlavní obsah

Zazdili propagaci hokeje, tvrdí kapitán zlaté party z Nagana

Zažil pětkrát atmosféru zimní olympiády a hokej má zažraný až do morku kostí. Proto Vladimíra Růžičku hodně mrzí, že vynucenou absencí hráčů NHL poklesne úroveň turnaje, který se odehraje příští rok v Pchjongčchangu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Současný trenér Chomutova a kapitán olympijských vítězů z Nagana 1998 Vladimír Růžička.

Článek

„Chápu, že přerušením ligy během těch osmnácti dnů olympiády přicházeli majitelé klubů v zámoří o velké zisky, ale podle mě byl olympijský turnaj nejlepší možnou propagací hokeje na planetě. Tím, že nedošlo k dohodě o uvolnění hráčů NHL, ji zazdili a ničemu neprospěje, že se bude hrát bez těch nejlepších," míní Růžička, jenž byl kapitánem zlatého českého týmu v Naganu 1998.

Právě tam začala tradice účasti hvězd ze zámořské ligy. „Byly to s nimi perfektní turnaje a asi nikdo z hokejových fajnšmekrů nechtěl připustit, že by to mělo být ještě někdy jinak," říká Růžička, který hrál i na ZOH 1984 v Sarajevu a 1988 v Calgary. Tedy ještě v době, kdy pro NHL byl turnaj tabu. „Takže to bude zase tak, jak to bývalo dřív," krčí rameny Růžička, jenž byl asistentem trenéra v Salt Lake City 2002 a o osm let později už koučem ve Vancouveru.

Turnaj v Koreji se nynější chomutovský lodivod chystá i tak pečlivě sledovat. „Pořád tam budou ve hře ohromně cenné medaile a specifičností olympiády je, že okolo probíhají i ostatní sporty a fanoušci všechno sledují nějak víc, i proto, že se to koná jednou za čtyři roky," dodává.

Reklama