Hlavní obsah

Hadamczik: Cítím od svazu důvěru i uznání mé práce

Alois Hadamczik obhájil horkou pozici trenéra české hokejové reprezentace. Po odborné hokejové veřejnosti, která si po dvou medailových úspěších přála setrvání trenéra ve funkci, se na jeho stranu přiklonil i výkonný výbor hokejového svazu a uzavřel s Hadamczikem smlouvu na další dva roky.

Článek

Čekal jste jednomyslné rozhodnutí výkonného výboru o vašem setrvání na postu reprezentačního trenéra?

Jsem rád, že se mi podařilo lidi ve vedení svazu přesvědčit, že něco umím i že to myslím s českým hokejem vážně a chci, aby šel dopředu. Největší cenu pro mě má to, že už zase cítím důvěru i uznání výsledků poslední sezóny, kdy jsme přivezli medaili z olympiády i mistrovství světa.

Byl jste hodně nervózní, jak to s vámi dopadne?

Ani ne, odvedl jsem svou práci a nemám se za co stydět. Záleželo na odezvě výkonného výboru, zda to taky ocení. Spekulace, jestli mám nebo nemám pokračovat jako reprezentační trenér, jsem neřešil, jen jsem předem chtěl po předsedovi Kulhánkovi, aby zvážili délku mé případné nové smlouvy.

Proč vám tolik záleželo na tom, aby jste dostal dvouletou smlouvu.

Chtěl jsem mít možnost pracovat na koncepci přebudování národního týmu, což se ale s krátkodobou perspektivou dělá špatně. Musíme dál zapojovat mladé hráče a oni potřebují cítit, že když dostanou šanci a odvedou maximum, tak mají opět možnost reprezentovat. To vše vyžaduje čas i prostor.

Jaké si nesete poučení z premiérové sezóny pro další působení na reprezentační střídačce?

K tomu, co bylo, už není třeba se vracet. Na obou letošních akcích byl národní tým bezpochyby úspěšný a hlavně mistrovství světa mi ukázalo, jak největší osobnosti dovedou strhnout i mladé, nezkušené mužstvo, zvlášť když se jim herně daří.

Budete dál v národním mužstvu sázet na mladé?

Začal jsem s tím už na olympiádě, kde hráli Olesz, Erat a Bulis, a pokračoval velkou měrou i na mistrovství světa, kam jelo patnáct nováčků. Nezáleží mi ale na věku hráče, rozhodující je pro mě vždy jen výkonnost.

Přesvědčíte k další spolupráci i oba své asistenty?

Rád bych. S Pepou Palečkem jsem předběžně domluvený, záleží jen na postoji libereckého klubu. S Frantou Musilem, který hned po mistrovství odjel do zámoří, si o tom promluvím až po jeho návratu.

Co se chystáte udělat v nejbližších dnech?

Pojedu na krátkou dovolenou, zbavit se toho napětí posledních týdnů, a určitě se chci osobně podívat na mistrovství světa ve fotbale, abych zažil tu atmosféru. Brzy už ale začnu přemýšlet o nominaci na Pohár České pojišťovny, jímž reprezentace vstoupí do příští sezóny.

Jak budete skládat mužstvo?

Projedu si extraligové soupisky, musíme zjistit, kdo bude k dispozici, protože základ týmu bude zase o hráčích z domácí soutěže a jiných evropských lig. Když se nám podaří získat pro ten turnaj i některé mladé kluky ze zámoří, jenom dobře.

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko