Hlavní obsah

Když zranění chodí ve špatnou chvíli. Z ledové Kazaně do hokejové Paříže

Praha

Probojoval se s Kazaní do semifinále KHL, velké pochvaly se ale nedočkal. V Rusku berou jen výhry, titul, pohár. V sezóně měl Jiří Sekáč problémy s kotníky, před prosincovým turnajem Channel One Cup ho trefil puk do pusy a přišel o několik zubů. Trable, léčení. Teď dýchá opět reprezentační vzduch, je v přípravném kempu před mistrovstvím světa. „Tohle je vždycky motivace, nároďák je super,“ je spokojený čtyřiadvacetiletý útočník.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Sekáč během tréninku hokejové reprezentace v Praze.

Článek

S Kazaní jste skončili mezi nejlepšími čtyřmi týmy KHL, ale semifinále bylo kruté - 0:4 na zápasy s Magnitogorskem...

Tohle nechce žádný klub, každý chce urvat aspoň jeden, dva zápasy, bohužel byli v tu dobu lepší. V prvním zápase nám zranili čtyři hráče. V Rusku to je tak, že když nevyhrajete, tak to úplně úspěch není. Být mezi nejlepšími čtyřmi je ale lepší než vypadnout v prvním nebo druhém kole.

Měl jste problémy s kotníkem, už je vše v pořádku?

Odehrál jsem pár zápasů, ale furt mě to trápilo. Jakmile jsem měl běhat, nebyl jsem z toho moc nadšený. Spíš jsem to potřeboval doléčit, zvláště, když to bylo těsně před play off. Teď drží, kotníky jsou nepříjemný, už jsem měl tohle podruhé. Měl jsem ještě kliku, některý kluky to trápí i dvě sezóny. Vyváznul jsem z toho celkem dobře.

Kotníky, vyražené zuby, roztrhlý ret, nebylo smůly už dost?

Ještě mám vzpomínku (ukazuje na pusu). Já to takhle neberu, přišlo to v blbou chvíli. Hraju hokej, kde se dost často něco stává. Snažím se hrát co nejlíp, když máte takový styl, tak zranění víc hrozí.

Jak se vám žilo v Kazani?

Kazaň je hezký město, je tam plno restaurací, můžete se podívat sem tam ven, projít se, ale furt je tam taková kosa, že se ani nechce. V největší zimě tam nejde teplota pod mínus patnáct a drží se to tam třeba dva měsíce. Dva dny před odletem tam ještě sněžilo, není to jako třeba tady, ale na ruské poměry to je jedno z nejlepších měst.

Teď vás čeká reprezentace, což je něco jiného, souhlasíte?

Tohle je vždycky motivace, nároďák je super. V kabině to je jiný, je to více uvolněnější. Kluci tady mají před sebou lepší vyhlídky než v týmu, kde je pár kluků, kteří neví, jestli dostanou nebo nedostanou smlouvu.

Budete pokračovat v Kazani?

Ještě se o žádné smlouvě nejednalo. Teď mi dali agenti a trenéři trochu oddych.

Máte nějakou představu o budoucnosti?

Sám jsem nad tím moc neuvažoval, teď se začnu soustředit na nároďák, chci podávat co nejlepší výkony, abych se probojoval do Francie. Určitě se s agenty sejdeme v Čechách, trochu se pobavíme co dál.

Láká vás návrat do NHL?

Chtěl bych se tam jednou vrátit, neříkám, že hned příští sezónu. Je to takový cíl, dokázat si, že na to mám. Určitě to nezavrhuji, strašně rád bych zpátky, ale nevím, jestli to je teď zrovna na pořadu dne.

Pokud byste měl na výběr pro příští sezónu - NHL, nebo olympiáda, co byste zvolil?

Tohle jsem nějak nesledoval, ale viděl jsem, že Ovečkin řekl, že tam pojede. Nevím, jestli se ostatní kluci vzbouří. Přece jen to jsou kluci, kteří budou hrát ve svých týmech top a když řeknou, že chtějí jet, tak s tím asi moc neudělají. Myslím si, že to bude mít ještě nějakou dohru.

Pokud zůstanete v KHL, bere to tak, že máte větší šanci na olympiádu?

Tohle neřeším, to je strašně daleko.

Reklama

Související témata: