Hlavní obsah

Od druhé třetiny jsme do Norů bušili, jak se má, těší kapitána Jeřábka

Chomutov

S kapitánským céčkem dovedl Jakub Jeřábek české hokejisty k prvním výhře v letošní Euro Hockey Challenge. Za chomutovským skalpem Norů vykročil národní tým výrazným zlepšením hry od druhé třetiny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Kašpar, střelec dvou branek českého týmu v utkání s Norskem.

Článek
Fotogalerie

„Ze začátku bylo docela těžké nahodit zápasový rytmus, ale po první třetině, která byla z naší strany trošku vlažná, jsme se udrželi daleko víc na puku, přitlačili jsme se k Norům do pásma a prostě do nich bušili, jak se má," vykládal Jeřábek.

Také podle trenéra Josefa Jandače druhá třetina v podání českého týmu měla parametry, které by si kouč představoval. „Zpočátku na projevu mužstva přece jen bylo znát, že kluci byli téměř měsíc bez zápasu, ale potom nám všechno naskočilo a už to bylo podle našich představ, ukázali jsme především hokejovou šikovnost před brankou," hodnotil Jandač.

Norové představili v sestavě 11 krajánků ze švédské ligy i litvínovského beka Sörvika. Pavel Francouz jim ale pochytal všech osmnáct střel a udržel čisté konto. „Za nulu jsem šťastný. Skoro všechny střely byly z kategorie, které bych měl chytit. Velký dík patří klukům, kteří přede mnou hráli výborně obětavě a dokázali toho hodně zblokovat," líčil český gólman.

O polovinu ze čtyř českých gólů se zasloužil Lukáš Kašpar. První, to bylo jen zužitkování dobře načasované přihrávky, měl jsem puk přímo nalitý na hůl. Při tom svém druhém jsem při přečíslení našel mezírku mezi betony norského brankáře. Věřil jsem si, že mu puk přesně tam pošlu," usmál se. „Nakonec ani Norové nekousali tolik, jako vždy koušou. 4:0 je dobrý výsledek. Hráli jsme dobře, snažili jsme se plnit své úkoly a bavilo mě to hodně především ve druhé třetině, kdy jsme praktikovaly hokej plný bruslení s agresivním napadáním," vykládal český útočník.

„Druhou třetinu jsme skutečně sehráli parádně a byla radost to z branky sledovat. Ze začátku to ale s námi vypadalo všelijak, první střela na mě šla někdy ve 12. minutě a trochu jsem čekal, co se semele, připustil český gólman, jenž ve čtvrteční odvetě pustí do branky Furcha. „Za celý mančaft jsem rád, že Francouz dochytal s nulou," uznal trenér, jenž chce do čtvrteční odvety už zapojit i prvního hráče ze zámoří, obránce Košťálka, jenž odehrál celou sezónu na farmě Winnipegu v Manitobě. „Dostává možnost zabojovat o místo v národním týmu a chceme, aby se nám ukázal v akci co nejdřív," vysvětlil Jandač.

Ze čtyř hráčů, které slíbil oslovit po skončení extraligového semifinále, zatím zapojí do přípravy na MS jen chomutovského obránce Ruttu. „Přidá se k nám v úterý po Velikonocích. S Kämpfem i Jarůškem jsem se domluvil, že s ohledem na přetlak v útoku je do kempu brát nebudeme a s Vondrkou jsme si dali vzájemně nějaký čas, aby mohl doléčit šrámy, a pak si podle situace řekneme," naznačil kouč.

Reklama