Hlavní obsah

Rána pro Jandače! Gudas se Zachou neprošli prohlídkami a na MS si nezahrají

Jan ŠkvorSport.cz

Plánoval si, že na květnovém mistrovství světa bude moct počítat s šesti posilami ze zámoří, ve čtvrtek se ale kouč české hokejové reprezentace Josef Jandač dozvěděl nemilou novinu. Obránce Philadelphie Radko Gudas ani útočník New Jersey Pavel Zacha neprošli ve svých klubech posezónními zdravotními prohlídkami a na šampionátu v Paříži a Kolíně nad Rýnem si takřka stoprocentně nezahrají.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Hokejista New Jersey Devils Pavel Zacha (37) svádí souboj s obráncem Detroitu Red Wings Nickem Jensenem během utkání NHL. Trenér hokejové reprezentace počítal se Zachou pro letošní MS, hráč ale neprošel v klubu zdravotní prohlídkou.

Článek

Hokejová reprezentace v přípravě na MS podruhé porazila Norsko.

Zejména ztráta řízného beka Gudase je pro Jandače citelnou ranou. Šestadvacetiletý kladenský odchovanec měl být oporou defenzivních řad.

„Budeme čekat, jestli se situace okolo něj ještě nezmění," řekl kouč národního týmu po čtvrteční výhře 6:3 nad Norskem v Chomutově. Je velice nepravděpodobné, že by nakonec Gudas reprezentaci posílil, když od doktorů Flyers nedostal zelenou.

„U Zachy nevím, vůbec s námi nekomunikuje. Nebere telefony, nevíme, jak se k němu dostat. Že neprošel prohlídkou, jsme se dozvěděli od jeho manažera," uvedl Jandač na adresu útočníka Devils.

Voráček, Mrázek i Kindl přijedou

„Nevím, jak zdravotní prohlídky v NHL probíhají, nebyl jsem u nich. Asi jsou prohlídky a prohlídky. Zacha v NHL dohrával všechny zápasy v první nebo druhé pětce a nakonec neprošel. Fakt nevím...," krčí Jandač rameny.

Svolení ke startu na mistrovství světa naopak dostali brankář Detroitu Petr Mrázek, obránce Floridy Jakub Kindl a útočník Philadelphie Jakub Voráček.

„Ještě přesně nevíme, kdy dorazí Kindl, zařizuje si některé věci. V příštím týdnu by se k nám ale měl připojit," prozrazuje Jandač. Mrázek reprezentanty doplní v úterý v Holešovicích, Voráček o týden později v Českých Budějovicích. Obránce Jan Košťálek působící na farmě Winnipegu v Manitobě odehrál už čtvrteční zápas s Norskem.

„Na klucích hrajících první zápasy za reprezentaci se vždycky trochu podepíše malinká nervozita, proto bych ho nechtěl moc hodnotit. Z prvního rychlého dojmu mně ale přišlo, že strašně dlouho drží puk. Přišlo mi, že ještě hraje takový juniorský hokej," řekl Jandač o dvaadvacetiletém obránci, který si proti Norům připsal druhou asistenci u prvního gólu Koláře.

Kádr opustí gólman Machovský a útočník Musil

I s Košťálkem má Jandač aktuálně v kádru třicet hráčů, v úterý se navíc ještě připojí chomutovský bek Jan Rutta. Přesto Jandač moc jmen nyní škrtat z přípravy na MS nechce. Kádr po pátečním tréninku v Chomutově opustí jen gólman Matěj Machovský z Plzně a útočník Mladé Boleslavi Pavel Musil.

„Ještě se o tom s trenéry pobavíme, moc se nám ale kádr zužovat nechce. Jediní, kteří kemp opustí, je Musil kvůli zranění a Machovský, protože od úterka by se k nám měl připojit Petr Mrázek," pravil Jandač.

„Už čekáme jen na hráče z Magnitogorsku (útočníky Jana Kováře a Filippiho) a ty z finále extraligy mezi Libercem a Brnem. Kluci navíc můžou být dobití a přijet se zraněním, proto se moc kluků ze současného kádru nechceme zbavovat," uzavřel trenér.

Reklama