Hlavní obsah

Posila na MS ze zámoří? Protekci nečeká, přestože mu dal Jandač šanci už v patnácti

Chomutov

V patnácti letech okusil v dresu Sparty tuzemskou extraligu, rok poté se vydal zkusit štěstí za oceán, aby se porval o vysněnou NHL, pro níž jej v roce 2013 draftoval Winnipeg. Obránce Jan Košťálek sice do nejslavnější hokejové soutěže světa ještě neprorazil, teď však má před sebou ve dvaadvaceti letech jinou výzvu. Po pozvánce do reprezentace chce jejího kouče Josefa Jandače přesvědčit, že si zaslouží obdržet místenku pro květnový šampionát v Paříži a Kolíně nad Rýnem.

Hokejová reprezentace podruhé porazila NorskoVideo: Sport.cz

 
Článek

„Byl jsem překvapený, že mi pan Jandač zavolal. Vůbec jsem to nečekal, samozřejmě mi ale udělal radost," neskrýval odchovanec Sparty nadšení z premiérové pozvánky do seniorské reprezentace.

Byl to právě Jandač, kdo mu v sezóně 2011/12 dal šanci zahrát si extraligu. Košťálek ale odmítá, že právě kvůli tomu má nyní v reprezentaci nějakou protekci. „Samozřejmě o mně ví, vždyť i před touto sezónou jsem se připravoval na Spartě a viděli jsme se. Rozhodně si ale nemyslím, že by to hrálo nějakou roli v mém povolání do nároďáku."

Probíhající sezónu strávil na farmě Winnipegu v Manitobě, kde v 60 zápasech zaznamenal dvě branky a pět asistencí. V úterý přiletěl zpátky do Česka a hned druhý den ráno se v Chomutově připojil k reprezentaci, aby ve čtvrtek naskočil do přípravy proti Norsku.

Košťálek: Vím, že nemám moc času

„Vím, že nemám moc času, abych ukázal trenérům, jak umím hrát. Jsem trošku pod tlakem. Čím víc si to ale budu připouštět, tím spíš nebudu hrát svůj hokej. Když se mi na to naopak podaří nemyslet, budu víc v pohodě a snad to půjde," tvrdí Košťálek, jenž svůj debut v seniorském nároďáku ozdobil asistencí na úvodní trefu Jana Koláře.

„Před začátkem zápasu jsem byl trošku nervózní, jakmile se ale poprvé vhodil puk, spadlo to ze mě a cítil jsem se dobře. Za tu nahrávku jsem rád, beru ji jako bonus," usmál se Košťálek, jenž startoval na dvou juniorských světových šampionátech. „S nimi se ale čtvrteční zápas nedá srovnávat. Tohle už je dospělý hokej," poznal pražský rodák.

Největší problém mu proti Norům činilo přivyknout si na široké evropské kluziště. „Potřebuju se zorientovat, kde se nacházejí všichni hráči. Mám na ledě víc času, než jsem zvyklý, což mě občas donutí držet puk déle na hokejce," postřehl Košťálek.

Moc drží puk, všiml si Jandač

To neuniklo ani Jandačovi, jenž si všiml, že mladý bek by se měl zbavovat puků rychleji. „Budu muset plnit, co po mně trenéři chtějí. Věřím ale, že v dalších zápasech to bude lepší a lepší," doufá Košťálek, jenž by si na seniorském mistrovství moc rád zahrál.

„Nedokážu ale odhadnout, jak velkou šanci mám. Přišel jsem sem s tím, že o turnaj zabojuju a uvidíme, co se stane. Už jen dostat šanci reprezentovat je pro mě každopádně obrovská pocta," soudí Košťálek, jemuž by prý účast na šampionátu pomohla i na klubové úrovni.

„Mistrovství by mě zase posunulo dál. Mám ještě na rok smlouvu s Winnipegem a chci se porvat o NHL. Poslední dva roky jsem strávil na farmě a nyní cítím, že šance na NHL by mohla přijít. Jenom se musím vyhrát, každý nemůže do NHL naskočit ve dvaceti letech a hned v ní hrát," ví dvaadvacetiletý zadák.

Reklama

Související témata: