Hlavní obsah

ČR - Bělorusko 7:4Hokejová osmnáctka přestřílela na mistrovství světa tým Běloruska

Čeští hokejisté porazili v úvodním zápase na mistrovství světa hráčů do 18 let ve Spišské Nové Vsi Bělorusko 7:4 a získali tři body do tabulky skupiny B. Svěřenci trenéra Václava Varadi zlomili soupeřův odpor čtyřmi góly v rozmezí tří minut a 36 sekund ve druhé třetině.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Novým trenérem hokejistů Třince se stal bývalý útočník Václav Varaďa. Nyní kouč vede českou reprezentaci do 18 let na mistrovství světa na Slovensku.

Článek

Český tým se dostal do vedení již ve 3. minutě, když využil úvodní přesilovou hru Hrabík. Když poté přidal druhý gól dokonce v oslabení Hladoník, vypadlo to na poklidnou cestu favorita za výhrou. Češi ale poté několik slibných šancí nevyužili a sekundu před koncem první třetiny zaskočil Škarka při české přesilovce z brejku Martynov.

Opora Jihlavy ale poté ve druhé třetině předvedla několik výborných zákroků a nedovolila Bělorusku vyrovnat. Po polovině zápasu přišly rozhodující momenty duelu. Česko posunul za výhrou v 31. minutě Kondelík, a když se o 24 sekund později trefil Král, vystřídali Bělorusové brankáře. Tolopilo však také dvakrát rychle inkasoval a tak se zpět do hry vrátil Grišenko.

Bělorusové sice dokázali následně snížit na 2:6, ale další drama se nekonalo. Zřejmě i proto, že měli v nohou čtvrteční souboj s USA. V 51. minutě zvýšil na 7:2 Chytil, ale závěr patřil soupeři. V 59. minutě se z trestného střílení prosadil Martynov a devět sekund před koncem upravil na konečných 7:4 Baltruk.

Další zápas čeká český výběr v sobotu, kdy se utká se Švédskem, které na úvod turnaje prohrálo 1:3 s Ruskem.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let ve Spišské Nové Vsi
Skupina B:
ČR - Bělorusko 7:4 (2:1, 4:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 3. Hrabík (Kvasnička, Nečas), 6. Hladoník (Chytil, Bukač), 31. Kondelík (Šalda, Kvasnička), 31. F. Zadina (Nečas), 34. M. Kaut (F. Zadina), 35. Kern (Škvrně, J. Galvas), 51. Chytil (Kondelík, Šalda) - 20. Martynov (Savrickij), 37. Kot (Martynov), 59. Martynov z trest. střílení, 60. Baltruk. Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Nikolic (Rak.) - Harrington (Kan.), Pak Čon-so (Kor.). Vyloučení: 9:11, navíc Dvořák - Martynov oba 10 min. Využití: 2:0. V oslabení: 1:1.
Sestava ČR: Škarek - Bukač, Kvasnička, J. Galvas, Šalda, Buchtela, F. Král - Nečas, F. Zadina, Chytil - Hladoník, Hrabík, M. Kaut - Kern, Machala, Safin - Kondelík, J. Dvořák, Škvrně. Trenér: Václav Varaďa.
Mistrovství světa hokejistů do 18 let
Skupina A (Poprad)
Švýcarsko - Lotyšsko 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Branky: 3. a 44. Eggenberger, 14. Kurashev, 28. Sigrist

Reklama

Související témata: